Bereid je voor op een ijzig koud weekend: gevoelstemperatuur tot -12 graden

Bereid je voor op een ijzig koud weekend: gevoelstemperatuur tot -12 graden

Brace yourselves, want met een gevoelstemperatuur die kan dalen tot -12 graden, gaan we een ijskoud weekend tegemoet. Op zaterdag en zondag komt het kwik nog maar net boven het vriespunt uit, ’s nachts daalt de temperatuur plaatselijk tot -6 graden in Vlaanderen. Doe daar een snijdende oostenwind bij en je zit met arctische toestanden. 

’t Kan verkeren: vorig weekend was het nog genieten van een zacht lenteweertje, dit weekend gaat de temperatuur echt drastisch omlaag. Normaal gesproken ligt de temperatuur in deze tijd van het jaar rond de negen graden overdag en drie graden ’s nachts. Maart roert z’n staart dus.

Morgen kunnen we nog 12 graden halen in Vlaanderen. Maar daarna draait de wind. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het gevoelig kouder en verwachten we sneeuw vanuit het noordoosten. Vooral door de harde, ijzige wind kan het in de vroege ochtend aanvoelen als -12 graden. Die koude vrieslucht die met de oostenwind wordt aangevoerd, komt vanuit Scandinavië en Rusland naar ons toe.

Vriezen tot woensdag

Zaterdag trekt de sneeuwzone over het land en ook zondag is het eerst nog zwaarbewolkt met wat lichte sneeuw. In de loop van de dag wordt het droger en verschijnen er opklaringen. Het blijft wel koud met maxima in de buurt van 0 graden of +1 graad in het centrum, maar dat gaat dus veel kouder aanvoelen.

Maandag wordt een droge en vrij zonnige dag met in het centrum maxima rond 2 of 3 graden maar nog steeds een strakke noordoostenwind.

Dinsdag en woensdag wordt het enkele graden zachter, maar de kans op neerslag wordt ook een beetje groter. In de Kempen en Limburg blijft het vanaf zaterdag ’s nachts tot zeker woensdagnacht vriezen. En we hebben het over -5 graden dan. Wie met plantjes bezig is, is bij deze gewaarschuwd: laat niks buiten staan.

Gesponsorde artikelen