Beren (yes: beren) bedreigen Roemeense steden

Beren (yes: beren) bedreigen Roemeense steden

In sommige gebieden in het midden Roemenië durven bewoners nauwelijks nog buiten komen uit angst voor beren. De beesten zakken steeds vaker af naar de bewoonde wereld, op zoek naar eten in onder meer vuilnisbakken.

Bij de milieudienst in het district Harghita in Centraal-Roemenië zijn sinds het begin van het jaar 73 meldingen binnengekomen van schade die veroorzaakt is door beren. Het is al geregeld voorgekomen dat een bruine beer een hek rond een woning vernielde of de woning zelf binnendrong.

Het aantal meldingen is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

De beren vallen steeds meer schapen of ander vee aan, maar ze gaan ook steeds vaker achter mensen aan. In Harghita alleen al zijn dit jaar al zeven mensen die werden aangevallen door beren in het ziekenhuis beland. De burgemeester zegt dat er dagelijks tussen 5 à 8 incidenten in de straten van zijn stad zijn met bruine beren.

De afgelopen maanden hebben honderden mensen geprotesteerd bij het ministerie van Milieu in Boekarest. Ze eisen dat ze bruine beren mogen afschieten. Dat is nu niet toegestaan omdat het een beschermde diersoort is.

In Harghita alleen al zijn dit jaar al zeven mensen die werden aangevallen door beren in het ziekenhuis beland. De burgemeester zegt dat er dagelijks tussen 5 à 8 incidenten in de straten van zijn stad zijn met bruine beren.

“Eigen schuld”

Maar Domokos Laszlo, de directeur van de milieudienst in de door beren “geterroriseerde” regio, zegt dat het grotendeels de schuld van de mensen zelf is dat de beren overlast bezorgen.

Zo is het aantal kuddes schapen fors toegenomen de jongste jaren, en de herders nemen die schapen steeds vaker mee naar beboste gebieden om voedsel te zoeken. En daar wonen de beren, die zo uit een leefgebied worden gedreven.

Bruine beren zullen ook doorgaans geen mensen aanvallen, stelt hij. Dat gebeurt vooral wanneer de welpjes van een berenmoeder bedreigd worden.

Politiek

Desalniettemin lijken politici te plooien voor de protesten. Milieuminister Gratiela Gavrilescu liet vorig week weten dat dit jaar 175 beren zullen mogen worden gedood. In 2016 had Roemenië net de jacht op grote carnivoren, zoals beren maar ook wolven, verboden.

In Roemenië zitten momenteel naar schatting 6.000 beren. Hun aantal is toegenomen van amper 1.000 sinds er quota kwamen op de jacht. 60% van alle beren in het wild in Europa zitten momenteel in de Roemeense bossen.

epa
epa

Gesponsorde artikelen