Beresheet op weg naar de maan. Aan boord: de Thora

Beresheet op weg naar de maan. Aan boord: de Thora

De Beresheet, Hebreeuws voor “in den beginne”, is onderweg naar de maan. De onbemande Israëlische sonde werd met een Falcon 9-raket van SpaceX vanaf Cape Canaveral zonder problemen gelanceerd afgelopen nacht. Israël zegt dat de belangrijkste missie van Beresheet is om Israëlische kinderen door de maanmissie enthousiast te maken voor de wetenschap. Toch een beetje vreemd dan misschien dat in de sonde een exemplaar van de Thora wordt meegestuurd. Iemand moest zich op de maan maar eens willen bekeren tot het jodendom …

Als alles volgens plan gaat is Israël, na de Sovjet-Unie, Amerika en China, het vierde land dat op de maan landt. De lander zal op de maan onderzoek doen naar het magnetisch veld, maar bevat ook een tijdcapsule met daarin informatie over de Israëlische cultuur. Aan boord van Beresheet bevinden zich drie geheugendragers. Deze bevatten niet alleen details over de sonde en de crew die eraan werkte, maar ook de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring, de Thora, de Israëlische vlag en het Israëlische volkslied.

De Thora (de Hebreeuwse Bijbel) is de grondslag van het joodse geloof. Het boek beschrijft hoe volgens het jodendom de wereld en de mensheid zijn ontstaan (de schepping door God) en hoe de mensheid zich in de eerste tijd daarna ontwikkelde (de zondvloed, de verspreiding na de torenbouw in Babel, etcetera).

Als alles goed gaat, zal Beresheet op 11 april landen op de oppervlakte van de maan. De Beresheet zat aan boord van een Falcon 9-raket van SpaceX. SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, die tevens oprichter van autofabrikant Tesla is. De Beresheet is een project van het Israëlische bedrijf SpaceIL, dat wordt ondersteund door de Israëlische ruimtevaartorganisatie ISA.

Twee maanden onderweg

De reis duurt dus twee maanden. De sonde vliegt niet rechtstreeks naar de maan, maar legt zo’n 6,5 miljoen kilometer door de ruimte af alvorens te landen. Eenmaal op de maan duurt de missie van de Beresheet twee dagen. De sonde meet het magnetische veld van de landingsplaats en stuurt data en foto’s terug naar de aarde.

Voor Israël konden drie andere landen een lander op de maan zetten. Het allereerste land was de toenmalige Sovjet-Unie in 1959, die de Luna 2-sonde op de oppervlakte van de maan kreeg. In 1964 raakte de Amerikaanse Ranger 7 de oppervlakte en in 2013 was het de Chinese Chang’e 3 lander die de maan bereikte.

Het project is deels gesubsidieerd door de ISA, maar het grootste deel van de financiële middelen is afkomstig van private investeerders, fondsen en filantropen.

SpaceIL werd eigenlijk opgericht naar aanleiding van een wedstrijd van Google, de Lunar XPRICE. Het eerste team dat erin slaagde om een onbemand ruimtevaarttuig naar de maan te sturen en daar 500 meter te laten rijden, zou zo’n 26 miljoen euro krijgen. Maar niemand heeft de deadline gehaald. Toch besloot SpaceIL, samen met de Israel Aerospace Industries, door te gaan. De maanmissie heeft tot nu toe ongeveer 88 miljoen euro gekost.

Gesponsorde artikelen