Bernie Sanders had exact vijf woorden nodig om dit farmabedrijf 400 miljoen dollar armer te maken

Bernie Sanders had exact vijf woorden nodig om dit farmabedrijf 400 miljoen dollar armer te maken

Een groot farmabedrijf uit de VS, Ariad Farmaceuticals Inc voelt The Bern: het bedrijf is op één dag tijd 400 miljoen, ongeveer 15 procent van de totaalwaarde, verloren op de beurs. En dat allemaal dankzij één tweet van Vermonts senator en voormalig democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders. Het bedrijf had dit jaar de prijs van een leukemie-medicijn met in totaal dertig procent laten stijgen.

Wie er nog aan twijfelt of Bernie Sanders nog iets te zeggen heeft in de VS, kijkt best even naar de beurscijfers. Want de waarde van een farmabedrijf uit Massachusets daalde op één namiddag met vijftien procent, bijna vierhonderd miljoen dollar. En dat allemaal dankzij één tweet van Sanders.

Vijf woorden

Drug corporations’ greed is unbelievable“, tweette de senator uit Vermont en hij linkte naar een onderzoeksartikel dat aantoont dat Ariad Farmaceuticals de prijs van een leukemie-medicijn in het afgelopen jaar met dertig procent heeft doen stijgen. Dat valt blijkbaar in slechte aarde bij de aandeelhouders, want na Sanders’ tweet stortte de prijs in.

Volgens Bloomberg, een financieel datagathering-bedrijf, is dat de scherpste daling op één dag van een bedrijf in een jaar tijd.

Tweehonderdduizend dollar

Het medicijn in kwestie, Iclusig, dient om heel uitzonderlijke soorten leukemie mee te behandelen. Momenteel kost het medicijn ongeveer tweehonderdduizend dollar, voor de prijsstijging er kwam was het dus al niet heel goedkoop. Maar voor niet-verzekerde Amerikanen is het nu dus helemaal onhaalbaar geworden.

Ariad had over de prijsstijging gezegd aan StatNews dat ze hun prijzen vaststellen “op basis van een reeks factoren, onder andere het voordeel dat de patiënt haalt uit de therapie en in hoeverre de zorgverzekering een dekking voorziet.”

Bon, dat zou dus wel eens een averechts effect gehad kunnen hebben. Prijs omhoog, waarde sterk naar beneden. Al kunnen die beurscijfers natuurlijk ook nog klimmen in de komende dagen. Tot dan: Ariad, feel the Bern.

Gesponsorde artikelen