Dit zijn de beste nieuwe films om te streamen

We zijn een nieuw jaar binnen gestapt. Een jaar waarin de cinema’s voorlopig nog steeds gesloten zijn. Een ramp voor de sector en voor liefhebbers van de donkere zaal, maar ook de ideale gelegenheid om enkele films te streamen. Hieronder vijf recente films die wij de moeite waard vonden om een avondje zetel aan te besteden.

1. Soul (Disney+)

Soul zou eerst in de cinema gaan komen, maar door de blijvende uitstel onder invloed van de coronapandemie heeft de film uiteindelijk maar één screening in de cinema gehad: als afsluiter van het filmfestival van Gent. Jammer, want weggestoken achter de betaalmuur van Disney+ zullen minder mensen de kans krijgen om deze film te ontdekken.

Dat neemt niet weg dat Soul een pareltje is. Regisseur van dienst is Pete Doctor die ons enkele jaren geleden van onze sokken blies met Inside Out. De ambitie van Pete is sindsdien niet afgenomen en met Soul vertelt hij ons opnieuw een existentieel verhaal over complexe emoties. Het verhaal vertrekt bij Joe, een muziekleerkracht die droomt van een bestaan als jazzmuzikant. Wanneer hij onverwacht komt te overlijden komt hij in een zielswereld terecht waarin hij ontdekt dat hij zijn leven lang niet ten volle benut heeft. Samen met 22 – een zieltje op zoek naar haar passie in het leven – probeert Joe de weg naar het leven terug te vinden.

8/10

2. Sylvie’s Love (Amazon Prime)

Meer jazz in Sylvie’s Love, één van die films die ons nostalgisch maakt naar een tijd die we nooit hebben meegemaakt. De beloftevolle saxofonist Robert (Nnamdi Asomugha) is meteen verliefd als hij in het Harlem van 1957 Sylvia (Tessa Thompson) ontmoet. Zij werkt in de platenzaak van haar vader en houdt van muziek, maar haar echte passie ligt bij de televisie: ze droomt ervan om ooit zelf een televisieshow te produceren. De twee krijgen het voor elkaar te pakken, maar er is één groot probleem: Sylvie is reeds verloofd. Sylvie’s Love is schaamteloos romantisch, baadt in prachtige kleuren en dromerige decors en heeft leuke deuntjes op de soundtrack van onder andere Sam Cooke, Jackie Wilson, The Drifters en Doris Day.

7/10

3. Ma Rainey’s Black Bottom (Netflix)

Meer muziek in Ma Rainey’s Black Bottom, een film die de blueslegende Ma Rainey (Viola Davis) in de studio toont samen met haar groep. Hier is het de trompettist Levee (Chadwick Boseman) die van een solocarrière droomt. Ma Rainey’s Black Bottom is heerlijk muzikaal, maar is vooral ook een vertelling over hoe blanke platenbazen en producers zwarte muzikanten in de eerste plaats zagen als citroenen om uit te persen. De indrukwekkende monologen van Boseman zouden hem wel eens een postume Oscar kunnen opleveren.

7/10

4. Lara (Sooner)

Zeven jaar heeft het geduurd voor de Duitse regisseur Jan-Ole Gerster zijn nieuwe film af had. Het is dan ook des te jammer dat Lara door zijn beperkte release bij ons zo weinig aandacht heeft gekregen. De film gaat over een vrouw die aan het begin van de film haar zestigste verjaardag viert en op pensioen gaat. Ze heeft geen bijzondere plannen die dag, behalve het concert van haar zoon, een gevierd pianist, bijwonen. Gaandeweg ontdek je dat Lara vooral gaat over de band tussen een moeder en haar zoon, over de band van Lara met haar eigen moeder, over bitterheid en gefnuikte dromen. En voor Jan-Ole Gerster ging de film ook over zijn eigen faalangst. Wie het interview nog eens wil herlezen dat we enkele maanden geleden met de man hadden, kan dat hier doen.  

7/10

5. We Can Be Heroes (Netflix)

Dit rare beestje stond eerst op ons lijstje voor 1 januari, maar Netflix heeft de release wat naar voren geschoven. Sinds kerstdag kunnen we heerlijk genieten van de heerlijke kitsch van We Can Be Heroes, een film waarin de Heroics – een soort van Avengers-achtig superheldenteam met onder andere Christian Slater en Pedro Pascal – grandioos faalt wanneer hun wereld wordt aangevallen door aliens. Alleen de kinderen, die ook elk over een superkracht beschikken, kunnen nu nog de wereld redden. Deze film, geschreven en geregisseerd door Robert Rodriguez, is voorspelbaar én belachelijk én slim én genietbaar en brengt de meest hoopvolle boodschap die we in tijden in een film hebben teruggevonden.

6/10

Meer
door Redactie
Lees meer...