Beste nieuws van de winter: IKEA gaat pakjes aan huis leveren

Beste nieuws van de winter: IKEA gaat pakjes aan huis leveren

Huismusjes, spring maar een gat in de lucht, want IKEA wil meer inzetten op online verkoop en pakjes aan huis leveren. Gelukkig willen de Zweden ook in ons land aan e-commerce doen. Ze voeren er zelfs nachtwerk voor in. 

In België heeft Ikea al anderhalf jaar een webwinkel, maar tot nu toe was die relatief onbekend en onpraktisch. Als je online meubels bestelt, moet je die zelf ophalen in één van de acht winkels of zestien afhaalpunten. Nu laat de meubelgigant weten dat het “heel binnenkort” ook thuisleveringen zal doen vanuit de magazijnen in Genk en Duitsland. Dat schrijven de kranten van De Persgroep. Het is de bedoeling om online meer te kunnen verkopen.

Voordelige bonussen

Om logistiek rond te komen, zijn ze bij Ikea genoodzaakt om nachtwerk in te voeren. “Werknemers die de af te halen bestellingen klaarzetten, zullen voortaan al om vijf uur in plaats van zes uur ’s morgens starten, en ’s avonds niet tot tien uur maar tot twaalf uur doorgaan”, klinkt het bij Ikea.

Ikea beweert dat de werknemers de keuze zullen krijgen om de nachtshiften al dan niet in te vullen. Wie tijdens de week na 18 uur werkt, krijgt 50 procent meer betaald. Op zaterdag wordt het loon zelfs dubbel uitbetaald.

Daarmee slaagt Ikea er als eerste bedrijf in om sinds de nieuwe e-commercewet van 2016 een akkoord te bereiken rond nachtwerk op zo’n grote schaal. In ons land werken er zo’n 3.641 mensen bij de meubelfabrikant. De nieuwe wet houdt in dat bedrijven nachtwerk mogen invoeren op voorwaarde dat er eerst met de vakbonden op bedrijfsniveau overlegd wordt over de werkomstandigheden en eventuele loonbonussen.

Ook de vakbond LBC-NVK reageert tevreden: “Voor ons is het belangrijk dat een bedrijf kan blijven groeien, want groei betekent tewerkstelling en werkzekerheid.”

3.500 extra jobs

Ook schoenenketen Torfs en elektrospecialist Vanden Borre maakten al gebruik van de nieuwe wetgeving.

“Als andere ketens dat voorbeeld volgen, kan dat duizenden extra jobs opleveren”, klinkt het bij handelsfederatie Comeos. “We hopen dat dit een voorbode is. Ook bij andere grote ketens lopen er al onderhandelingen. Dat zal een boost geven aan de e-commerce in ons land. In plaats van werk weggekaapt te zien worden door buitenlandse webshops, kunnen er de komende jaren duizenden nieuwe jobs bijkomen.”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) rekent in een eerste fase op 3.500 extra jobs en extra uren voor 1.500 deeltijdse werknemers. “Afhankelijk van wat voor een vaart het neemt, kunnen daar nog banen bijkomen”, besluit Comeos.

Gesponsorde artikelen