Left Right
scrollTop top

Betalen we binnenkort statiegeld op drankblikjes en plastic flessen?


Betalen we binnenkort statiegeld op drankblikjes en plastic flessen?

De nieuwe Vlaamse regering denkt eraan statiegeld aan te rekenen bij drankblikjes en plastic flessen. De mogelijkheden van de invoering worden momenteel onderzocht. Dit initiatief zou vervuilers een tweede keer doen nadenken vooraleer ze hun afval op straat gooien. Het is echter geen nieuw concept, tal van Europese landen zoals Nederland en Duitsland halen hier al lang voordeel uit. Toch is de voedings- en recyclageindustrie niet akkoord.

Het kan goed zijn dat we binnenkort een beetje meer betalen voor onze drankblikjes en plastic flessen in de winkel. Dat geld kan gemakkelijk terugverdiend worden door het leeggoed terug te brengen naar de winkel of in verzamelautomaten te steken. Op deze manier zal de consument sneller geneigd zijn een deel van het geld terug te verdienen in plaats van het afval simpelweg kwijt te spelen.

De nieuwe Vlaamse regering wil graag de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen sterk doen afnemen. Ook de Waalse regering stemt in. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 2 miljoen stuks zwerfvuil gedumpt in België. Een zorgwekkend cijfer volgens onze regering, dat dringend moet worden aangepakt.

Hoeveel duurder de producten zullen worden, is nog niet duidelijk. De Vlaamse regering onderzoekt momenteel de mogelijkheden van het initiatief. Hierbij kijken ze voornamelijk naar het succes ervan in andere landen. Het is dan ook geen Belgisch concept, het wordt namelijk al jaren toegepast door andere Europese landen. In Duitsland werd het bijvoorbeeld al in 2003 ingevoerd en zorgde het voor een sterke vermindering van zwerfafval. Ook daklozen kunnen handig gebruik maken van het initiatief en op die manier aan geld komen. Zowel in Duitsland als in Nederland kan een persoon 25 eurocent verdienen per blikje of plastic fles.

“Gestrafte mensen”

De voedings- en recyclageindustrie ontkent niet dat het initiatief het zwerfvuil in ons land zal doen afnemen, maar zegt wel dat het ons huidig afvalsysteem ingewikkelder zal maken. Volgens hen wordt er door het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flessen een nieuwe afvalstroom aangemaakt. Dit zal uiteindelijk zorgen voor meer kosten. “Bovendien straf je de mensen. Nu moeten ze zelf nog het afval gaan wegbrengen terwijl de ophaaldiensten dit ook kunnen doen”, zegt Youri Sloutzky van Fost Plus, een organisatie die verantwoordelijk is voor de gescheiden afvalophaling.

Toch moeten we realistisch blijven. Zwerfvuil zal blijven bestaan, ook bij de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Ze zijn namelijk maar een fractie van ons afval. 

Bron: De Morgen


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547