Betekent deze eetbare waterblob het einde voor plastic flesjes?

Betekent deze eetbare waterblob het einde voor plastic flesjes?

De steeds groeiende afvalberg van plastic flesjes is een ware aanslag op het milieu. Drie Spaanse studenten hebben nu een mogelijke oplossing voor het probleem gevonden: ‘Ooho’. Deze bal van water die je kan opeten, moet ervoor zorgen dat het gebruik van plastic flesjes drastisch afneemt. Al zullen de uitvinders eerst nog enkele probleempjes moeten aanpakken.

Ooho is een gelatineuze massa die water kan vasthouden zoals een blaas dat doet. Als je dorst hebt, hoef je het membraan enkel maar te doorprikken en zo kan je drinken. Je kan Ooho zelfs helemaal opeten als je wil. De blob die het water vasthoudt is namelijk gemaakt van bruine algen en calciumchloride. De zakjes zijn dus eetbaar (ook voor de vegetariërs onder ons), hygiënisch en volledig biologisch afbreekbaar.

Ooho wordt gemaakt aan de hand van een proces dat sferificatie heet. Dat is een techniek die koks in de moleculaire keuken gebruiken om kleine ‘balletjes’ van een bepaald ingrediënt te maken. Eigenlijk kan je het vergelijken met een eierdooier, die behoudt zijn vorm ook dankzij een dun membraan.

Cook it yourself

Ooho is naast ecologisch ook bijzonder goedkoop. Elke blob kost twee cent om te maken en je kan ze zelfs in je eigen keuken in elkaar knutselen. Om het water in de blob te verpakken, wordt het eerst bevroren. Op die manier mengen het water en de ingrediënten van het membraan zich niet.

De waterblob kan bijvoorbeeld bij sportwedstrijden heel erg van pas komen. Ga maar eens naar een marathon kijken en let er op hoe veel plastic bekertjes en flesjes de lopers gebruiken om zich te hydrateren. Dat betekent natuurlijk dat er een hele hoop afval achterblijft. Ooho zou dit probleem voorgoed van de baan kunnen helpen.

Kleine probleempjes

Hoewel de uitvinding erg beloftevol is, zijn er toch nog enkele kleine mankementen. Zo is het water in de bubbel wel zuiver, maar hoe hou je de verpakking, de bubbel zelf, proper? Daarnaast is het ook vrij onhandig om van de Ooho te drinken, zoals je in deze filmpjes kan zien. Je zal heel wat water in je gezicht en op je kleren krijgen, maar dat moeten we er maar voor over hebben als we iets aan de vervuiling willen doen.

Gesponsorde artikelen