“Beter voor iedereen” zeker? Horrorslachthuis Tielt, het grootste van België, nu gesloten door minister Weyts

“Beter voor iedereen” zeker? Horrorslachthuis Tielt, het grootste van België, nu gesloten door minister Weyts

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft het slachthuis in Tielt, het grootste van België, gesloten. In het slachthuis van de groep Debra werden varkens bijzonder zwaar mishandeld bleek uit een undercoverfilm van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Delhaize en Colruyt hebben ook besloten geen vlees meer te bestellen bij het slachthuis. Cynisch: het vlees werd in de winkels van Delhaize verkocht onder het label “Beter voor iedereen”.

Animal Rights filmde een maand lang undercover in het slachthuis. In een filmpje op de website van de dierenwelzijnsorganisatie is een overzicht te zien van de beelden. Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.

Horrortoestanden

In het slachthuis werden varkens door medewerkers geslagen, geschopt en aan de oren getrokken. Dieren die niet meer in staat waren te lopen na het transport werden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn gekeeld worden.

… en nog fraude ook

Daarnaast zouden de oormerken van buitenlandse, nog levende varkens uit hun oren worden gesneden om hun herkomst te verdoezelen. Dode dieren, die tijdens het transport of in de wachtstallen zijn overleden, worden bovendien gebruikt voor de slacht in plaats van vernietigd. Een werknemer van het slachthuis verklaart voor de camera: “Als de veearts het niet ziet, dan gaat het mes erin.”

Het slachthuis verwerkt 25.000 tot 35.000 varkens per week. Dat vlees gaat naar warenhuizen, maar ook naar tientallen keur- en kwaliteitsslagerijen.

“Geschokt”

De directeur van de Debra-Group zegt “zeer geschokt” te zijn door de beelden. “We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, aldus de directeur. Hij zegt erbij dat ‘passende maatregelen’ worden genomen tegen de medewerkers die geweld hebben gebruikt.

De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemt de praktijken “weerzinwekkend en een beschaafde samenleving totaal onwaardig”.

Delhaize: “Beter voor iedereen”

Hij heeft meteen controleteams naar het slachthuis gestuurd en gaat de zaak doorsturen naar justitie. Ook zal hij de individuele slachtvergunning van mensen die in beeld komen als dierenmishandelaars intrekken.

Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stopgezet. Een woordvoerder noemt het onaanvaardbaar dat het dierenwelzijn niet wordt gerespecteerd. Delhaize is een grote klant van het varkensslachthuis in Tielt. Het vlees wordt in de winkels van Delhaize verkocht onder het label “Beter voor iedereen”.

Dit is het filmpje met de gruwelijke onthullingen én beelden. Gevoelige zielen zijn bij deze gewaarschuwd:

https://vimeo.com/209349326

Gesponsorde artikelen