Betoging in Chili loopt uit de hand: betogers steken gebouwen in brand, 71-jarige bewakingsagent stikt

Betoging in Chili loopt uit de hand: betogers steken gebouwen in brand, 71-jarige bewakingsagent stikt

In de Chileense stad Valparaiso is een betoging tegen president Michelle Bachelet volledig uit de hand gelopen. De betogers staken verschillende gebouwen in brand, in een van die historische banden stikte een 71-jarige bewakingsagent in de rook.

’t Is een soort traditie in Chili: als president Michelle Bachelet haar jaarlijkse toespraak, een soort van State of the Union, geeft in het Congres in Valparaiso, zijn er betogingen. Maar dit jaar waren die wel erg gewelddadig.

Betogers begonnen op een gegeven moment met stenen en brandbommen te gooien, de politie antwoordde met traangas en waterkanonnen. Enkele gebouwen, waaronder een apotheek, werden in brand gestoken, een 71-jarige man stikte in de rook nadat het historische gebouw dat hij bewaakte in vlammen op ging. Op het moment dat de brand uitbrak, zat Eduardo Lara op de tweede verdieping van het gebouw.

Onpopulaire linkse president

Bachelet heeft op Twitter haar verdriet over de dood van Lara uitgesproken. En ze veroordeelt het geweld van “degenen die de democratie niet eerbiedigen”. Ze zei tijdens haar jaarlijkse toespraak trouwens door te willen gaan met het terugbrengen van overheidstekorten. Volgens nieuwszender TeleSUR vinden de betogers dat ze daarmee haar achterban in de steek laat.

Ze zei ook dat haar regering de strijd wil aangaan tegen de dalende groei van de economie, en ze had het ook over de hervorming van het onderwijs en over onderwerpen als huiselijk geweld.

De Chileense economie is in 2015 nog gegroeid met iets meer dan 2 procent, maar Chilenen hebben kritiek op de ongelijke verdeling van de rijkdom in het land. De steun voor de linkse presidente, die in december 2013 een tweede termijn kreeg, is momenteel zeer laag.

Gesponsorde artikelen