Left Right
scrollTop top

Betoging voor overleden Ibrahima mondt uit in rellen


Rellen Brussel Ibrahima
© Twitter

Vanmiddag kwamen honderden mensen samen in Brussel voor een vreedzame betoging voor Ibrahima, de 23-jarige jongen die afgelopen weekend overleed nadat hij opgepakt werd door de politie. Zijn overlijden riep heel wat vragen op, waarop de betogers antwoorden willen.

De betoging startte vanmiddag vreedzaam. De betogers, zo’n 400 in totaal, trokken rustig van het Noordstation naar het politiecommissariaat in de Brabantstraat waar Ibrahima dit weekend overleed. Maar in de late namiddag sloeg de sfeer om en moest de oproerpolitie ingeschakeld worden.

Ibrahima

De 23-jarige Ibrahima werd zaterdagavond rond 19 uur opgepakt aan het Noordstation. Hij was daar samen met een groepje jongeren en respecteerde de coronamaatregelen niet. Toen de politie hen wilde controleren, vluchtte Ibrahima weg. Uiteindelijk kon hij toch gevat worden door de politie en werd hij overgebracht naar het politiecommissariaat in de Brabantstraat.

Daar zakte hij in elkaar. Ibrahima werd nog overgebracht naar het ziekenhuis maar overleed daar om 20.22 uur. Nog geen anderhalf uur nadat hij opgepakt werd. De omstandigheden van het overlijden van Ibrahima zijn onduidelijk, waardoor zijn vrienden en familie nu antwoorden eisen van de politie. Daarom werd vandaag een demonstratie georganiseerd door de jongerenorganisatie AJGB (Association des Jeunes Guinéens de Belgique). Ook de slogan Black Lives Matter werd tijdens de betoging gebruikt.

Rellen

De demonstratie verliep aanvankelijk kalm, met toespraken van de familieleden van Ibrahima en een minuut stilte aan het politiecommissariaat waar hij in elkaar stortte. Maar rond 16 uur sloeg de sfeer om.

Verschillende betogers staken knalvuurwerk af en gooiden met stenen naar de aanwezige politieagenten. Daardoor werd de hulp ingeschakeld van de oproerpolitie die ook een waterkanon inzetten. Er wordt nu geprobeerd om de gemoederen te bedaren en de aanwezigen rustig naar huis te sturen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…