Beveiligingslek in WhatsApp zorgde ervoor dat gebruikers afgeluisterd konden worden

Beveiligingslek in WhatsApp zorgde ervoor dat gebruikers afgeluisterd konden worden

WhatsAppgebruikers werden de afgelopen maanden mogelijk afgeluisterd. Dat was mogelijk door een cyberaanval van een Israelisch bedrijf, gespecialiseerd in spionagesoftware. WhatsApp ontdekte dit beveiligingslek eerder deze maand en stuurde daarom een update uit die het probleem zou moeten verhelpen.

Gebruikers van WhatsApp werden de afgelopen maand mogelijk afgeluisterd via de app. Door een cyberaanval door NSO Group, een Israëlisch bedrijf in spionagesoftware, werden een aantal van de gebruikers van WhatsApp afgeluisterd. Dat kwam de Financial Times te weten.

Spionage

WhatsApp bevestigt dat “een beperkt aantal gebruikers” het slachtoffer was van een aanval door een “geavanceerde speler”. Die geavanceerde speler was het Israëlische spionagesoftwarebedrijf NSO Group. Nadat Facebook, het bedrijf achter WhatsApp weet kreeg van de aanval, werd een nieuwe update uitgerold naar de 1,5 miljard gebruikers.

Volgens de Financial Times had de aanval het vooral gemunt op een mensenrechtenadvocaat die werkt met Mexicaanse journalisten en Saoedi-Arabische andersdenkenden. Dit omdat NSO Group eerder ook al gelinkt werd aan misbruik door overheden van Mexico en Saoedi-Arabië. Het bedrijf was ook betrokken bij de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. NSO geeft zelf aan dat z’n spionagesoftware enkel gebruikt mag worden in de strijd tegen criminaliteit.

Update

Via de cyberaanval konden WhatsApp-gebruikers afgeluisterd worden. De gebruikers werden gebeld via de app. Tijdens die oproep werd de software geïnstalleerd, zelf wanneer de oproep niet beantwoord werd. En vervolgens verdween de oproep uit de geschiedenis van de gebruikers.

Het beveiligingsteam van WhatsApp ontdekte zelf de aanval, waarna het eerst de betrokken mensenrechtengroep op de hoogte bracht en daarna een nieuwe update lanceerde. Daardoor zou de aanval tenietgedaan moeten zijn en zijn alle gebruikers opnieuw veilig. WhatsApp raadt al z’n gebruikers dus aan om de update, die gisteren beschikbaar werd, uit te voeren. Dit gaat normaal gezien automatisch, maar wie updates niet altijd automatisch laat gebeuren, kijkt dit best eens na bij zijn of haar app-instellingen.

EPA

Gesponsorde artikelen