“Bevoorraad u nu het nog legaal is”: Hubo maakt reclame voor kankerverwekkende herbiciden

“Bevoorraad u nu het nog legaal is”: Hubo maakt reclame voor kankerverwekkende herbiciden

Enkele weken geleden publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een studie waaruit blijkt dat de stof glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. De Belgische overheid besliste ook al dat diezelfde stof gevaarlijk is en vanaf 30 april is het ook helemaal verboden. En toch blijft doe-het-zelfketen Hubo reclame maken voor producten met de stof.

Een van de producten die Hubo aanbiedt, is Zapper Total van producent Bayer. Dat is een niet-selectieve herbicide, een onkruidverdelger dus, die de stoffen glyfosaat en diflufenican bevat, twee stoffen die als kankerverwekkend en milieugevaarlijk beschouwd worden door de Belgische en Europese overheden. Daarom wordt het gebruik ervan nu al zwaar beperkt, en vanaf 30 april mag Zapper niet meer ingevoerd worden naar België. Dus probeert Hubo nu nog snel snel hun voorraad te verkopen?

Onmiddellijk verwijderd

“Laatste maanden legale verkoop!!! Bevoorraad (sic.) u nu, zolang het nog kan voor enkele jaren.” Dat staat op de foto die genomen werd in een filiaal in Sint-Katelijne-Waver van een affiche waar Hubo naar eigen zeggen niets van wist. “De affiche was een individuele actie van één winkelpunt, waarvan Hubo zich distantieert. Hubo respecteert de bestaande wetgeving ter zake en wenst klanten op geen enkele manier te beïnvloeden bij hun koopgedrag van deze producten. Er is dan ook onmiddellijk actie ondernomen om deze affiche te laten verwijderen”, reageren ze bij Velt.

Ook aan newsmonkey wordt dit bevestigd. Luc Van Der Kuylen is assistent-manager van het filiaal in Sint-Katelijne-Waver. “Ik heb die affiche op eigen initiatief verwijderd, toen mijn baas mij er naar vroeg,” vertelt hij. “We hadden die opgehangen om de mensen op de hoogte te brengen dat het product binnenkort niet meer verkrijgbaar is, zonder kwade bedoelingen. Het is heel courant product, dat vrij veel verkocht wordt en daarom wilden we onze klanten verwittigen. Achteraf beseffen wij ook dat het misschien geen zo’n goed idee was.” Er zijn nooit klachten of commentaren gekomen op de affiche door klanten, liet hij ook nog weten.

Zonder is gezonder

Vanaf 30 april loopt de vergunning van Bayer om Zapper op de Belgische markt de brengen af, tuincentra mogen het nog aanbieden tot 31 oktober van dit jaar. Samen met de voorschriften over de gevaarlijke stoffen glyfosaat en diflufenican, bestaat in ons land het verbod om die stoffen te gebruiken op minder dan tien meter van oppervlaktewater, dus grachten, vijvers, waterlopen, riolen, … Dus impliciet betekent dat, dat je op het trottoir voor je deur geen Zapper mag gebruiken, want dat ligt toch meestal niet verder dan tien meter van het rioolputje.

En sinds 1 januari 2015 geldt er nu ook expliciet het verbod om herbiciden op de stoep te gebruiken. Hubo zegt dat het deze wetgeving wel degelijk respecteert, maar toch worden de producten nog steeds heel zichtbaar in de winkelrekken geplaatst, zonder enige vermelding van de regelgeving. En dat terwijl Vlaanderen net de campagne ‘Zonder is gezonder’ voert, om pesticiden te verbannen, om het milieu en onze gezondheid te beschermen. Er is dus nog wat werk aan de winkel bij Hubo.

bayergarden.be

Gesponsorde artikelen