Beweegt sperma sneller in de ruimte of niet? NASA gaat het testen

Beweegt sperma sneller in de ruimte of niet? NASA gaat het testen

Heb je je altijd al afgevraagd hoe sperma zich beweegt in de ruimte? Worden zaadcellen, net als mensen, gewichtloos? NASA wil een antwoord geven op al deze vragen. Om dat te onderzoeken worden er binnenkort spermacellen naar het internationaal ruimtestation ISS gestuurd. 

Er is nog maar weinig onderzoek gebeurd naar de voortplanting in de ruimte. Met de studie Micro-11 wil NASA meer inzicht krijgen in hoe sperma functioneert in het heelal. Om dat te onderzoeken worden er deze maand nog bevroren spermastalen naar het ISS gestuurd. Dat lezen we op de website van NASA.

Zee-egels en stieren

Door de voortplantingsbiologie in de microzwaartekracht of gewichtloosheid te bestuderen, kunnen mogelijk processen en verbindingen worden ontdekt die niet zichtbaar zijn in een omgeving met zwaartekracht.

Bij zoogdieren wordt een eicel namelijk bevrucht wanneer een spermacel ermee versmelt. Hiervoor moet de zaadcel al zwemmend een hele weg afleggen. Voor de bevruchting moet de cel worden geactiveerd. Het sperma moet sneller gaan bewegen en het celmembraan moet vloeibaarder worden alvorens het kan versmelten met de eicel.

Uit vorige experimenten met spermastalen van zee-egels en stieren, blijkt dat cellen in de ruimte sneller geactiveerd kunnen worden. De stappen erna daarentegen verliepen trager of bleven zelfs volledig uit.

Ook menselijk sperma

Nu wil NASA nog een stapje verder gaan. Deze maand nog zullen bevroren spermastalen van mensen en stieren naar het ISS worden gezonden. Onderzoekers zullen deze ontdooien en chemische stoffen toevoegen om ze te activeren. De beweging van de cellen zal vervolgens op video worden vastgelegd. Na dit onderzoek sturen ze het sperma terug naar de aarde om het verder te bestuderen.

“We kennen de impact nog niet van langdurige ruimtevluchten op de voortplanting van de mens. Met het onderzoek willen we de mogelijkheden van voortplanting bij verminderde zwaartekracht aan te weten komen”, verklaart NASA op de website.

Gesponsorde artikelen