Left Right
scrollTop top

Beweging.net niet vervolgd voor belastingfraude en schriftvervalsing


Beweging.net niet vervolgd voor belastingfraude en schriftvervalsing

Vier jaar lang liep het onderzoek naar Beweging.net, over belastingfraude en schriftvervalsing. Maar het Brussels parket seponeert nu het dossier. Heel de zaak was politiek geladen: het was N-VA die de klacht indiende tegen de christelijke zuil. Nu kan Beweging.net de beschuldiging achter zich laten. Ondertussen duurt de commotie over de Arco-zaak wel verder: houdt de deal stand of vernietigt Europa ook deze keer de deal?

Met grote trom diende kamerlid Peter Dedecker (N-VA) in 2013 een klacht in bij het Brusselse gerecht. Hij had stapels documenten, die als bewijs moesten gelden dat Beweging.net doelbewust fiscale fraude had gepleegd én dat het bovendien documenten had vervalst.

Niet zomaar een klacht dus, maar een rechtstreekse aanval op de christelijke zuil. Die stonden door Dedecker echt in hun blootje: bedriegers, foefelaars en fraudeurs, erger kan je de beschuldigingen niet maken. Het zette voor jaren kwaad bloed tussen N-VA en CD&V, voormalige kartelpartners die ideologisch zeer dicht bij mekaar zitten, maar door dit soort aanvallen in een diepe broedertwist verzeild raken. En hoewel ze in 2014 samen Vlaamse en federale coalities sloten, heelde de diepe wonde nooit echt.

Gerecht zet niet verder

Het Brussels gerecht beslist nu om niet te vervolgen. Dat bericht De Tijd. De essentie van de klacht ging over Dexia. De financiële poot van de Beweging.net, Arco, had een stevig aandeel in die bank. En zo’n 800.000 spaarders belegden via Arco dus ook in Dexia. Maar volgens Dedecker had Arco een constructie opgezet die moest toestaan om belastingen te omzeilen en zo nauwelijks taksen te betalen op de winst uit Dexia. En dat was niet volgens het boekje gegaan.

Uiteindelijk vielen speurders ook binnen op het hoofdkantoor van Beweging.net, en namen ze documenten in beslag. Maar nu beslist het parket dus officieel om het strafdossier te seponeren: Beweging.net wordt dus niet voor de rechtbank gesleept.

In tussentijd had Beweging.net wel al behoorlijk wat puin geruimd. Zo maakten ze in 2013 een deal met de Bijzondere Belastinginspectie omdat de fiscale constructie rond één van hun vennootschappen, ‘Sociaal Engagement’ toch niet door de beugel kon. Dat dreigde Beweging.net te ruïneren: het ging om tientallen miljoenen euro’s. De BBI ging akkoord om uiteindelijk 9,5 miljoen euro te krijgen. Uiteraard lag ook dat dossier politiek zeer gevoelig.

Houdt de Arco-deal stand?

Ondertussen is Arco uiteraard al lang geleden overkop gegaan: toen Dexia ten onder ging, sleurde het de financiële arm van Beweging.net én de belegging van de 800.000 investeerders mee. Die werden destijds door de regering beloofd dat hun belegging beschermd werd, tot 100.000 euro. Maar Europa heeft die steun al meermaals naar de prullenmand verwezen.

Vraag is of dat nu niet opnieuw dreigt te gebeuren. Want de regering kwam deze zomer overeen om de Arco-beleggers te vergoeden via de verkoop van Belfius. Die staatsbank is het goede deel van Dexia, en 100 % in handen van de overheid. Bij verkoop zou 400 miljoen voorzien worden in een speciaal fonds dat naar de Arco-beleggers gaat. Die komt dus uit de zak van de belastingbetaler.

Beweging.net zou daar een eigen inbreng tegenover zetten van zo’n 200 miljoen. Maar in realiteit zal het veel langer liggen. Want de boete die Europa Arco oplegde voor illegale staatssteun wordt afgetrokken van die 200 miljoen. Het gaat om 146 miljoen euro, die eigenlijk door de belastingbetaler wordt betaald. En dat is niet alles: er komt nog 24 miljoen uit de vereffening van Arco zelf. En zo blijft er dus amper 30 miljoen over die de christelijke zuil moeten betalen.

Vraag is of die deal zal standhouden voor Europa. Want experten geven aan dat ze vermoedden dat ook nu de Europese waakhonden gaan ingrijpen en het ‘illegale staatssteun’ noemen. Ook regeringspartij N-VA heeft bij monde van Peter Dedecker dat al aangegeven. Maar echt in paniek zijn ze niet binnen de regering: zelfs als Europa zou ingrijpen, ligt er blijkbaar een plan B klaar…

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810