Left Right
scrollTop top

Beweging.net valt frontaal N-VA aan: “De maat is vol”


Beweging.net valt frontaal N-VA aan: “De maat is vol”

Een centrumrechtse regering, dat blijft bijzonder ongemakkelijk zitten voor Beweging.net, de christelijke zuil en dus de linkervleugel van CD&V. Hun voorzitter Peter Wouter haalt fel uit naar de N-VA, met wie CD&V in de Vlaamse en federale regering zit. “De maat is vol, het intimideren van middenveldorganisaties neemt stilaan schrikwekkende proporties aan.”

Een hartelijke relatie is het nooit geweest, tussen de christelijke zuil en de N-VA. Die laatste erfde de aversie voor de zuilen van de Volksunie, Beweging.net keek met horror hoe de N-VA in de Arco-affaire de verantwoordelijkheid maar bleef leggen bij de zuil zelf. Om maar te zeggen: het zit al veel langer scheef tussen beiden.

Beweging.net zet nu een tandje bij, en komt met een noodkreet. Hun voorzitter, de eerder onbekende Peter Wouters, haalt in een opiniestuk op Knack fel uit naar N-VA-kopstukken Theo Francken, Zuhal Demir en Liesbeth Homans. “Organisaties die een afwijkende mening laten horen over migratie en inburgering, worden bedreigd met het inkorten van bevoegdheden of subsidies. De geloofwaardigheid van wetenschappers die zich kritisch uitlaten over het gevoerde beleid, wordt in vraag gesteld.”

Democratie in gevaar

En Wouters ziet zware intimidatie: “Journalisten die zich kritisch opstellen, worden met ontslag bedreigd. Organisaties die werken met mensen in armoede of actief zijn in zorg en welzijn, worden verengd tot strikte uitvoerders van het overheidsbeleid.” Hij schuwt de zware taal daarbij niet: “Wanneer een overheid het middenveld systematisch verzwakt, ondergraaft ze een belangrijke pijler van de democratie.”

Het is volgens Beweging.net wel degelijk een systematisch plan van de N-VA: “Het patroon dat erachter zit, wordt alsmaar zichtbaarder.” Zo moeide volgens Wouter minister Homans zich onterecht met het Minderhedenforum en de Zwarte Pietendiscussie, zo had Francken geen financiering mogen afnemen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en moet Demir stoppen met Unia, het centrum voor gelijke kans aan te vallen.

De druppel was een politieactie bij de vzw Globe Aroma, waar illegalen werden gearresteerd bij een inval. “Iedereen die zich niet kon legitimeren, werd opgepakt. Het intimideren van middenveldorganisaties neemt stilaan schrikwekkende proporties aan. Want Globe Aroma is nog maar het topje van de ijsberg. Daardoor leggen heel wat middenveldorganisaties zich uit angst al een vorm van zelfcensuur op. Wat een pervers effect is dat?”

Het lijdt geen twijfel dat Beweging.net geen verderzetting van de huidige coalities wil, dat herhaalt ze te pas en te onpas. Binnen CD&V zijn er zeker aan de rechterkant velen die moeite hebben met de houding van de zuil: om heel het Arco-dossier op te lossen heeft CD&V erg veel politiek krediet moeten inzetten. Maar van enige dankbaarheid daarvoor is geen sprake. “Integendeel, we worden constant in de rug geschoten”, zo klinkt het bitter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339