Bezorgdheid over Snowden na mysterieuze tweets, maar bevriende journalist bevestigt dat hij “fine” is

Bezorgdheid over Snowden na mysterieuze tweets, maar bevriende journalist bevestigt dat hij “fine” is

Ffdae96f8dd2923. Zo begon de tweet van klokkenluider Edward Snowden. 64 ogenschijnlijk willekeurige tekens, voer voor allerlei complottheorieën. Was het een code, verstuurd na een ‘dead man’s switch’? Met andere woorden: is hij opgepakt of dood en geeft de code toegang tot documenten die hij nog niet vrijgegeven heeft? Bevriende journalist Glenn Greenwald ontkracht de geruchten en laat weten dat hij oké is. Maar wat was die code dan?

Eergisteren stuurde Edward Snowden een bizarre tweet, die bestond uit 64 letters en cijfers. Bij elke normale mens zou je denken dat zijn kat op zijn toetsenbord is gaan liggen, bij Snowden wordt er dan meteen gedacht aan een dead man’s switch. Dat is een mechanisme dat automatisch in werking treedt als iemand te lang niet heeft ingelogd, bijvoorbeeld omdat hij opgepakt of dood is. Enkele minuten later werd het bericht weer verwijderd.

Snowden lekte in 2013 een heleboel documenten waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldwijd communicatie afluistert. Daarna vroeg hij asiel aan in Rusland, waar hij sindsdien woont. Meteen na zijn tweet vrijdag circuleerde het gerucht dat met de code documenten die Snowden nog niet onthuld heeft ontgrendeld kunnen worden. Snowden heeft eerder gezegd dat hij versleutelde bestanden verspreid heeft onder journalisten.

“Het is tijd”

Vorige week stuurde Snowden trouwens ook al een paar rare tweets. Zo stuurde hij een tweet met daarin enkel: “Het is tijd” en riep hij mensen op om opnieuw contact te zoeken. Ook die tweets werden vrij snel verwijderd.

En hoewel Snowden sinds zijn bizarre tweet vrijdag niets meer van zich heeft laten horen, zegt journalist Glenn Greenwald, die in 2013 met Snowden samenwerkte aan de publicatie van de NSA-documenten, dat de klokkenluider niet in gevaar is. “He’s fine”, tweet hij. Maar over wat de code betekent, zwijgt hij in alle talen.

Gesponsorde artikelen