Bezorgt Seppe Smits ons in de eerste dagen al een medaille op de Olympische Winterspelen?

Bezorgt Seppe Smits ons in de eerste dagen al een medaille op de Olympische Winterspelen?

In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang werd vanmiddag het startschot gegeven van de 23ste Olympische Winterspelen. Ons land zal door maar liefst 22 atleten (en een reserve) worden vertegenwoordigd, de grootste Belgische delegatie sinds 1936. Maar wie van die 22 maakt ook echt kans op olympische glorie? Niet zo bijster veel. Eentje die ons land misschien eremetaal kan opleveren, is snowboarder Seppe Smits. En dat zou wel eens snel kunnen gebeuren!

Voor het overgrote deel van de Belgische wintersporters die aanwezig zijn in Pyeongchang is de Winterspelen halen op zich al een overwinning. Willen we echt een medaille halen, zal dat vooral van de prestaties van snowboarder Seppe Smits en schaatser Bart Swings afhangen. Waar die laatste moet wachten op zijn favoriete onderdeel tot 24 februari, komt Seppe Smits morgen al in actie en zou hij overmorgen zomaar al een eerste medaille kunnen veroveren.

Seppe Smits

Onze grootste medaillekans ligt waarschijnlijk in het kamp van Seppe Smits. De snowboarder veroverde vorig jaar zo al zijn tweede WK-goud in de slopestyle. Al had hij toen wel met een minder goed bezet deelnemersveld te maken. Een pak van zijn grootste concurrenten tekenden toen verstek. Die toppers zijn er in Pyeongchang wel bij. Maar toch mag Smits hopen op een medaille.

Hij is dus tweevoudig wereldkampioen in de slopestyle, maar ook in de big air-discipline scheert hij hoge toppen. In 2009 en 2011 behaalde hij al zilver op het wereldkampioenschap, in 2013 moest hij tevreden zijn met brons. Maar ook recenter nog, in 2012-2013 en 2014-2015, behaalde hij de eindoverwinning in de wereldbeker.

Dat hij onze grootste medaillehoop is, blijkt ook uit het feit dat Smits de uitverkorene was om de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.

Getty Images

Slopestyle

Smits komt morgen voor het eerst echt in actie in de slopestyle, samen met zijn twee Belgische collega’s Sebbe De Buck (die vorig jaar nipt naast het WK-podium viel) en Stef Vandeweyer. In de slopestyle, een van de twee snowboarddisciplines op de Spelen waar de Belgen aan meedoen, dienen de atleten over een parcours met verschillende rails, jumps en andere obstakels naar beneden te boarden.

De boarders worden beoordeeld op basis van de hoogte van hun sprongen, de moeilijkheidsgraad van hun tricks en hoe goed ze die tricks uitvoeren, en er worden ook punten gegeven op de algemene houding en stijl van de atleet. Het is nog maar de tweede keer dat die discipline op de Winterspelen wordt betwist. Als Smits een topprestatie aflevert, zou hij zich dan ook op een exclusief lijstje zetten, naast de, voorlopig, enige olympische medaillewinnaars slopestyle Mark McMorris (brons), Ståle Sandbech (zilver) of misschien wel naast de gouden medaille uit het Russische Sochi, Sage Kotsenburg.

Big air

Slopestyle is dus niet de enige snowboarddiscipline waarin onze vlaggendrager in het Olympic Stadium kans maakt op eremetaal. Ook in big air kan hij zich meten met de besten, al mag hij zich daarin voorlopig nog geen wereldkampioen noemen. Ook de andere twee Belgen zullen aan deze discipline deelnemen, en dat is niet zo verwonderlijk. Big air wordt ook wel gezien als een extreme vorm van slopestyle. Bij big air wordt er van een enorme ramp gesprongen en komt het erop neer zo hoog en ver mogelijk te springen, met daar liefst nog een spectaculair trucje bij.

Ook hier wordt er gekeken naar de hoogte, de moeilijkheid van de beweging en de uitvoering, met als belangrijkste punt uiteraard de landing. In de kwalificaties, die 21 februari op de planning staan, krijgt iedere boarder twee pogingen, waarvan enkel hun beste score telt. In de finale krijgen ze drie mogelijkheden om hun kunnen te tonen en tellen de twee beste pogingen.

En hier zou Seppe Smits echt geschiedenis kunnen schrijven, want big air staat in Zuid-Korea voor het eerst op de planning voor de Winterspelen. Onze beste snowboarder ooit zal misschien ook gewoon de eerste olympische gouden medaillewinnaar ooit kunnen noemen.

Blessureproblemen

Hoewel er dus wel degelijk medaillehoop is voor de Belgen, zat het onze boarders de laatste tijd niet echt mee. Zowel Seppe Smits als Sebbe De Buck kampen met fysieke probleempjes. Smits kwam op een training ten val en liep daarbij een knieblessure op. Al zou alles nu wel in orde moeten zijn voor de 26-jarige snowboarder uit Westmalle.

Ook Sebbe De Buck kreeg af te rekenen met een blessure. Amper een maand voor de Olympische Spelen stonden namelijk de X Games op de planning, het grootste multidisciplinaire sportevenement voor extreme sporten waaronder dus ook verschillende snowboarddisciplines. Daar liep het tijdens de kwalificaties aardig mis voor De Buck, die een zware smak maakte. Resultaat: een kleine hersenschudding én een gebroken pols. “De timing is dramatisch”, reageerde De Buck toen aan Sporza, “maar dit soort zaken hoort er nu eenmaal bij. Ik ben blij dat het ‘maar’ de pols is.”

Planning

Vandaag is de openingsceremonie met Seppe Smits als vlaggendrager. Morgen staan de kwalificaties voor de slopestyle al op het programma voor onze snowboarders. Dat is om 10 uur plaatselijke tijd, voor ons is dat om 2 uur ’s nachts. De finale staat amper een dag later al op het programma. Ook dan begint de wedstrijd bij ons om 2 uur ’s nachts. Die zou duren tot kwart voor 4. Wie onze Belgische snowboardtrots live wil zien triomferen, zal er dus een pak slaap voor moeten laten.

De kwalificaties voor big air staan gepland op 21 februari om half 10 plaatselijke tijd, dus half 2 ’s nachts in België. De finales zijn drie dagen later, op 24 februari, en dat valt te volgen bij ons om 2 uur ’s nachts. Het worden dus duidelijk slapeloze nachten voor wintersportliefhebbers!

Getty Images

Gesponsorde artikelen