Joe Biden “viert” eerste jaar als president met zoveelste nederlaag in de Senaat

Joe Biden heeft zijn eerste jaar als president van de Verenigde Staten achter de rug. Veel heeft de Biden echter niet te vieren. De Democratische poging om schot in de nieuwe kieswetgeving te krijgen, is op een sisser afgelopen. Biden lijkt er maar niet in te slagen zijn beleid voorbij de Senaat te krijgen, ondanks een nipte meerderheid in die kamer.

Joe Biden heeft er een hobbelig jaar als president op zitten. De Democraat begon op 20 januari 2021 aan zijn legislatuur met goede hoop en mooie beloftes, maar zag zich geteisterd door de ene hindernis na de andere. Op de dag van zijn jubileum moest Biden voor de zoveelste keer in het stof bijten.

Filibuster

Een meerderheid van de senatoren weigert de befaamde ‘filibuster’ aan te passen. Door die aanpassing wilde Biden de Republikeinen op de knieën dwingen en de federale kieswet aanpassen, maar binnen zijn eigen partij genoot de president niet voldoende steun.

De kwaaddoeners zijn oude bekenden. De Democratische senatoren Kyrsten Sinema en Joe Manchin weigerden komaf te maken met de aloude filibuster. Volgens hen is de filibuster een essentieel onderdeel van de Amerikaanse democratie en helpt het om een consensus te bereiken tussen beide partijen.

Wat is die filibuster precies? Senatoren hebben het recht om over het even wat, zo lang ze willen te spreken. Het enige dat hen tot het zwijgen kan dwingen, is een stemming in de Senaat waarbij 60 leden akkoord gaan om de spreektijd te beperken. Dat recht tot ongelimiteerd spreken wordt daarom vaak misbruikt om stemmingen over bepaalde wetten uit te stellen, en zo te blokkeren.

Zo’n filibuster is precies wat de Republikeinen al dagen gebruiken om te vermijden dat de Democraten een nieuwe kieswet door de Senaat krijgen. Biden wil de kieswet aanpassen zodat het federale niveau meer te zeggen heeft, maar door de filibuster zit de wet volledig vast.

Meest Republikeinse Democraten

Manchin en Sinema staken al vaker een stokje voor Bidens plannen door in de Senaat mee te stemmen met de Republikeinen. Beiden zijn hevige voorstanders van samenwerking tussen de twee partijen. Ze worden regelmatig omschreven als de meest Republikeinse Democraten.

De twee voerden eerder al hevig protest tegen Bidens gigantische investeringsplan Build Back Better. Dat was Bidens grootste verkiezingsbelofte en voorzag immense investeringen voor groene energie, infrastructuur en een uitbreiding van de welvaartstaat.

Sinema en Manchin vonden de plannen echter te ver gaan. Met name de investeringen in hernieuwbare energie en extra belastingen voor de rijkste Amerikanen wekte bij beiden afkeer op. Een deel van het plan werd al doorgevoerd, maar over enkele cruciale pijlers wordt nog steeds onderhandeld.

Tussen twee vuren

Het ziet er niet naar uit dat een aanpassing van de Amerikaanse kieswet voor morgen zal zijn. Voor de zoveelste keer slaagt Biden er niet in om alle Democraten in de Senaat aan zijn zij te krijgen, wat exemplarisch is voor zijn eerste jaar als president.

Hij moet steeds meer water bij de wijn doen om de meest conservatieve Democraten mee te krijgen in het verhaal. Zo doende stelt hij linkse partijleden steeds dieper teleur. Die verdeeldheid teistert de Democratische partij al jaren. Een ontgoochelde Biden moet daardoor de eerste verjaardag van zijn presidentschap in mineur vieren.

(evb)

Meer
Lees meer...