Biedt Europa Russische deserteurs binnenkort asiel aan?

De Europese Unie moet asiel bieden aan Russische deserteurs, dat is althans waar Europees president Charles Michel woensdag voor pleitte in het Europese Parlement.

Het voorstel om politiek asiel te verlenen aan Russische deserteurs komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Na zijn bezoek aan Kiev begin maart riep de Tsjechische premier Petr Fiala de Europese landen al op om Russische soldaten die de wapens neerleggen en het front ontvluchten asiel te bieden.

Boodschap aan Russische soldaten

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, heeft zich voor het Europese Parlement als voorstander van dat voorstel uitgesproken. Dat liet hij weten tijdens een speech naar aanleiding van de gruwelijke misdaden die na het terugtrekken van de Russen in de randgemeenten rond Kiev aan het licht zijn gekomen. “Ik heb één boodschap voor de Russische soldaten op het slagveld. Als je geen deel wilt uitmaken van de moord op je Oekraïense broeders en zusters, als je geen crimineel wilt zijn, laat je wapens dan vallen. Stop met vechten, verlaat het slagveld.”

De suggestie van sommige parlementsleden om Russische soldaten die hun orders niet gehoorzamen asiel te bieden in de Europese Unie noemt Michel “een waardevol idee dat nagestreefd moet worden”.

Ook in de VS klonk eerder al het voorstel om asiel te bieden aan deserteurs van het Russische leger. Meerdere academici riepen in verschillende Amerikaanse media de NAVO-landen op om zo’n asiel te bieden.

“Denk maar niet dat de Russische soldaten en officieren plezier halen uit wat ze doen”, schreef Timur Kuran, professor politicologie aan de Duke University, op Twitter. “Sommigen moeten bereid zijn om de rangen te breken, als ze maar opties daartoe hadden. Laat EU- en NAVO-landen daarom asiel bieden aan Russische deserteurs.”

In maart liet het Witte Huis aan TIME echter weten dat een asielprocedure voor Russische deserteurs niet op tafel lag. Aangezien de oorlog op Europese grond plaatsvindt, kijkt men vooral in de richting van de Europese landen om hier een kader voor in te richten.

Extra sancties

De oproep om asiel te verlenen aan Russische deserteurs komt er tijdens een bijeenkomst van de EU-parlementsleden om een nieuwe reeks sancties goed te keuren tegen Rusland. Een onderdeel daarvan is een embargo op de import van Russische steenkool. Rusland zou namelijk goed zijn voor 45 procent van alle steenkoolimport in de EU.

De impact van die maatregel zou echter een doekje voor het bloeden zijn. Door alle Russische steenkool te bannen, lijkt de EU een signaal te willen sturen dat het duidelijke stappen neemt om de energieafhankelijkheid van Rusland af te bouwen. De absolute hoeveelheid van geïmporteerde steenkool uit Rusland in de EU is echter niets in vergelijking met de volumes Russisch gas en olie die de Unie binnenkomen.

(am)

Meer
Lees meer...