Bier zou volgens studie beter werken tegen pijn dan paracetamol, maar wacht voor je begint te drinken

Bier zou volgens studie beter werken tegen pijn dan paracetamol, maar wacht voor je begint te drinken

Last van een kater? Drink dan verder waarmee je de dag voordien geëindigd bent, horen we wel eens zeggen. En nu lijkt een wetenschappelijke studie dat te bevestigen. Twee glazen bier zouden een gevoel van pijn met een kwart verminderen, en dat is beter dan paracetamol, zo ontdekten artsen van de universiteit van Greenwich. Al is alcohol natuurlijk nooit een oplossing.

Smijt je voorraad pijnstillers nog niet de deur uit, maar volgens wetenschappers van de universiteit van Greenwich zou bier een gunstig effect op pijn kunnen hebben. Geen liters bier natuurlijk, maar twee glazen zouden de pijn al met een kwart verminderen. Al hebben de onderzoekers het wel over ‘pints’, wat in onze equivalent toch neer komt op drie tot vier glazen bier. Het lijkt ons sterk dat een dokter dat ooit tegen pijn zou voorschrijven, want zo veel alcohol is allesbehalve gezond.

Roes

Op zich is de studie niet baanbrekend. Wie drinkt, heeft al eerder ondervonden dat je in de roes die alcohol veroorzaakt minder pijn ervaart. Mensen die veel pijn voelen hebben dan ook de neiging om hun toevlucht in alcohol te zoeken. De onderzoekers konden met hun studie niet bepalen of er daadwerkelijk iets in onze hersenen verandert bij het drinken van bier opdat de waarneming van pijn vermindert. Mogelijk heeft het dus gewoon met die roes te maken.

Sterker dan paracetamol

De studie heeft in totaal 18 andere onderzoeken bij de analyse betrokken. Zo namen 404 personen deel die aan chronische pijn lijden. “Alcohol kan je vergelijken met opioïden of pijnstillers zoals codeïne, en het effect is sterker dan paracetamol”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Trevor Thompson. Het laatste wat de artsen willen doen is je nu aanzetten om te drinken. Ze hopen te ontdekken wat alcohol precies in onze hersenen doet, om op basis daarvan een veel beter geneesmiddel tegen pijn te ontwikkelen.

Het nationale gezondheidsinstituut van het Verenigd Koninkrijk fluit de studie dan ook meteen terug: “Te veel drinken zal je op lange termijn altijd meer problemen opleveren.” Afwachten dus of ze dat wonderpilletje voor patiënten met chronische pijnen kunnen ontwikkelen, want daar zijn we nog lang niet. Ook met paracetamol moet je overigens voorzichtig omspringen.

Gesponsorde artikelen