Left Right
scrollTop top

Big Dan: “De nationale ploeg was een zootje ongeregeld”


Big Dan: “De nationale ploeg was een zootje ongeregeld”

“Moet ik voor dit zootje ongeregeld de goede trainingen bij mijn club missen?”, het is slechts één van de messcherpe uitspraken uit de biografie van Daniel Van Buyten. In ‘Big Dan’ laat de Rode Duivel zich extreem kritisch uit over de periode waarin het barslecht ging met onze nationale ploeg.

Sport/Voetbalmagazine publiceert deze week enkele bittere fragmenten uit het nieuwe boek van Van Buyten. Daarin is de Rode Duivel beenhard over de mentaliteit van zijn collega’s enkele jaren geleden, toen onze Duivels nog het doelwit van alle spot waren. Van Buyten, die in die periode vaak zelf gehekeld werd, trekt opvallend hard van leer tegen de jonge generatie van toen, de mannen die het nu moeten doen. Het is niet helemaal duidelijk over welke periode en welke trainers de verdediger van Bayern München het precies heeft, maar of bondscoach Marc Wilmots tevreden is met deze uithaal zo kort voor het WK valt sterk te betwijfelen.

Over het gebrek aan discipline en respect:

Er zijn dagen dat ik niet geloof wat ik zie. Spelers die te laat komen, bijvoorbeeld, wegens files zeggen ze. Het zijn altijd dezelfde. Of gsm’s die overgaan terwijl de trainer ons toespreekt, soms zelfs in de kleedkamer. Wie zoiets overkomt, moet champagne betalen en er wordt niet meer over gesproken. Maar ik durf me niet voorstellen wat er zou gebeurd zijn als er in de tijd van Robert Waseige een gsm zou gerinkeld hebben in de kleedkamer. Die kerel had voor de hele groep de bolwassing van zijn leven gekregen.

In eender welke grote ploeg staat bij de maaltijd niemand op om zich te bedienen vooraleer de kapitein een teken geeft. Bij de Duivels doen ze maar op. Jongeren die gaan opscheppen van zodra ze er zin in hebben. Bij momenten vraag ik me af of het wel de moeite loont om mijn tijd te verdoen, om voor dit zootje ongeregeld de goede trainingen bij mijn club te missen.

Over de mentaliteit van de Duivels:

Ik kan mijn ogen niet geloven. Soms wissel ik een blik met Timmy Simons. Sinds hij weg is uit België weet hij wat het is om door te gaan tot je moet overgeven. We knipogen naar elkaar, waarmee we willen zeggen: “Hoe is het mogelijk… Hoe wil je nu dat we ons op die manier kwalificeren?”

Wanneer we na een training met de Duivels naar de kleedkamer gaan, dan zijn velen tevreden: “We hebben hard gewerkt vandaag.” We hebben een uurtje rondgewandeld, ja, het leek nergens naar maar ze hebben de indruk dat ze alles gegeven hebben. Het was alsof ze een vriendschappelijke wedstrijd voorbereidden in plaats van een kwalificatiematch.

Als je tegen Bosniërs, Kroaten of Serviërs speelt, dan zie je dat die de oorlog hebben meegemaakt. Bij ons daarentegen is het in die tijd vaak Club Med. Daar kan ik echt niet tegen.

Getty Images

Over de trainingen:

De trainingen zijn bijzonder licht, niet te vergelijken met wat ik in Duitsland dagelijks voor de kiezen krijg. En als in Hamburg of München een speler durft te klagen dat een medemaat hem wat te hard getackeld heeft, dan zet de coach hem wel op zijn plaats: “Doe in het vervolg je scheenbeschermers aan!”

Afscheid bij Duivels, maar ook bij Bayern

Van Buyten kondigt trouwens ook aan dat hij besloten heeft om niet meer voor Bayern München te spelen. Na 8 jaar dienst bij de Rekordmeister is het tijd om af te zwaaien. Na het WK in Brazilië beslist de Henegouwer of hij zijn voetbalcarrière nog ergens anders voortzet of niet. Dat WK is waarschijnlijk ook de laatste halte voor Big Dan bij de nationale ploeg. “Er is 95 procent kans dat ik na Brazilië stop bij de Rode Duivels”, zei hij zaterdag.

Bronnen: Het Nieuwsblad, Sportmagazine.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810