‘Big Tech’ reguleren? Zeer, zeer moeilijk …

‘Big Tech’ reguleren? Zeer, zeer moeilijk …

Facebook zit na een fataal weekeinde in de hoek waar de klappen vallen. Mark Zuckerberg, de CEO van het bedrijf, mag het straks zowel in het Britse Lagerhuis als in het Amerikaanse Congres gaan uitleggen. Na het schandaal met Cambridge Analytica wordt duidelijk dat niemand nog controle lijkt te hebben op de handel en wandel van deze Amerikaanse digitale reuzen. 

Kan iemand het nog wel geloven dat de techbedrijven gecontroleerd en/of gereguleerd kunnen worden? Ze lijken wel bijna onverslaanbaar. Wie alles goed bekijkt kan enkel besluiten dat het zeer, zeer moeilijk lijkt te zijn.

Om te beginnen hebben die bedrijven een enorme invloed op de internationale economie. Door onder andere het schandaal in data van Facebook, verloor het bedrijf zeker 7%, en zo trok het de volledige Dow Jones naar beneden. Daarbij zijn deze bedrijven zo goed als altijd de koploper op vlak van financiën, marketing, artificiële intelligentie en dergelijke. Uit een studie van Wavestone is gebleken dat 95% van al onze data door de GAFA’s gemonopoliseerd worden.

Gesponsorde artikelen