Bij een ramp of aanslag krijgt iedereen vanaf nu een nood-sms

Als er in ons land iets ergs gebeurt, zoals een ramp of een aanslag, zal iedereen die zich in de gevarenzone bevindt een nood-sms krijgen, zelfs buitenlandse bezoekers en toeristen. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bekend in zijn nieuwe beleidsnota. Dat schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws. 

Voor het SMS-alertproject heeft de minister met de drie grote gsm-operatoren (Proximus, BASE en Mobistar) onderhandeld. Samen zullen ze ervoor zorgen dat als er iets gebeurt, alle mensen die zich in het gevarengebied bevinden een noodbericht ontvangen. Niet alleen mensen die er wonen, maar ook mensen die toevallig in de buurt zijn en zelfs buitenlandse toeristen. De komende maanden zullen de aanbestedingen met de gsm-operatoren gebeuren en wordt, samen met minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD), de wet gewijzigd.

“Het Belgische SMS-Alert zal 100 procent van de mensen in de risicozone bereiken”, aldus het kabinet-Jambon in De Tijd. Dat is anders dan bij onze noorderburen, waar al langer een gelijkaardig systeem bestaat, het ‘NL-Alert’. “De technologie die in Nederland gebruikt wordt, schiet tekort. Het heeft hun al 30 miljoen euro gekost en toch bereiken ze maar 30 procent van de mensen die ze willen bereiken. Wij zullen zelfs kunnen nagaan wie de nood-sms nog niet las.”

Iedereen die zich vragen stel over hun privacy, moet niet panikeren. Het is niet zo dat iedereen plots zal weten waar je rondloopt dankzij het nieuwe systeem. “We zullen de privacy respecteren van alle mensen in de gevarenzone’, vertelt het kabinet. “Alleen de telecomoperatoren weten welke gsm-toestellen rond de masten vertoeven, dus niet de burgemeester, het Crisiscentrum of om het even wie de opdracht geeft.”

Incident & Crisis Management System

Voor de noodcommunicatie onderling tussen de overheidsdiensten, komt volgend jaar één beveiligd webportaal: ‘Incident & Crisis Management System’. Tot nu waren er verschillende noodsystemen in Antwerpen, Limburg en Luik, maar dat wordt nu vervangen en gecentraliseerd in één nationaal systeem.

Daarnaast kondigt de minister Jambon ook aan dat er in ons land nieuwe ‘noodplannen’ komen. Er komt een ‘bijzonder nationaal noodplan terroristische aanslag’, dat een algemene reactie gaat coördineren bij elke aanslag.

(Bron: De Tijd, Het Laatste Nieuws)

Meer
Lees meer...