Bij elk soort bier past het juiste glas

Bij elk soort bier past het juiste glas

Als je in de kroeg bent merk je dat ieder soort bier in een ander glas wordt geschonken. Elk biertje heeft zijn eigen soort glas en zelfs elk merk bier heeft verschillende glazen voor ieder soort. Zo heb je wel erg veel bierglazen. Om dronken van te worden, toch? In dit artikel wordt voor jou duidelijk waarom er zoveel bierglazen zijn. Ook laat ik zien welke bierglas bij welk soort bier past.

Hierom zijn er voor ieder biersoort verschillende glazen

Voor bierliefhebbers is het eigenlijk vanzelfsprekend dat bij ieder soort bier de juiste bierglas hoort. Voor Nederlanders is het merkwaardig dat Belgen zich verontschuldigen als wij een biertje in het verkeerde glas hebben ingeschonken. Zeker ook als wij hierdoor een biertje van het huis meegeven. Ieder biersoort heeft zijn eigen karakter. Het is belangrijk dat ieder biertje de ruimte krijgt om ‘wakker’ te worden en zijn smaak te ontwikkelen. Iedere biersoort hoort ook een ander bierglas te krijgen om de gewenste smaak te krijgen. Voor de mensen die geen drinkers zijn: wijn drink je ook niet in een longdrinkglas!

Welk bier hoort in welk glas?

Pilsglas: Er is niet een gebruikelijke glas voor het optimaal drinken en proeven van bier. Wil je professioneel proeven? Gebruik dan het AnDer glas, want een betere is er niet. Bij pils, het meest gedronken biersoort ter wereld, wil je de hop- en moutgeuren goed kunnen ruiken tijdens het drinken. Hierdoor wil je weinig glasruimte hebben voorbij je mond en neus. Een echte pilsglas is dus geschikt als je bier wilt drinken.

Weizenglas: Het oude model van dit bierglas heet de ‘Stephani’. Een Weizen bevat veel koolzuur. Dat krijgt in de Weizenglas goed de ruimte dankzij de ovalen topruimte. Het lange, slanke glas zorgt ervoor dat de gistdraden zijn werking goed kunnen doen. De grote schuimkraag beschermt het bier en zorgt voor een mooie uitstraling. Schenk je een Weizen in? Wals het laatste 10 procent voordat je het schenkt.

Pul: Witbier en Weizen worden vaak door elkaar gehaald. Witbier ziet er ook wat witter uit dan Weizen. Witbier wordt gebrouwen in ongemouten tarwe. Hierbij worden verschillende ingrediënten als koriander toegevoegd. Weizen betekent in de Duits tarwe. Dit biersoort moet voor minimaal 50 procent uit tarwe bestaan, waardoor Weizen een groot schuimkraag krijgt. In Weizen mag niets anders zitten dan graansoorten, water en hop.

Je herkent vast wel de Hoegaarden witbier. Dit biertje schenk je in een stevige glas. Van boven is het bierglas net iets breder dan van onderen. De rand is dus breed en niet geschikt om een citroentje aan te hangen.

Tulp pint: Bockbier kan je het beste drinken in een tulpvormige glas. Aan de onderkant zijn deze glazen breed en rond en naar boven toe worden zij wat smaller. Hierdoor bereiken de zoete, muitige smaken op de juiste manier je neus en mond. Bockbier wordt het meest in de herfst gedronken.

Wijnglas: Ook als je geen bier drinkt zorgt een juiste glas voor een prima smaakbeleving. Een wijnglas kan je beter gebruiken voor witte dan voor rode wijn. Wijnglazen geleiden geuren zoals ook bij bierglazen en zorgen er voor dat nieuwe smaken zich kunnen ontwikkelen. Elke slokje moet immers de juiste smaakzintuigen raken!

Gesponsorde artikelen