Bij Netflix hebben ze het begrepen: wil alleen nog content aankopen voor heel de wereld

Bij Netflix hebben ze het begrepen: wil alleen nog content aankopen voor heel de wereld

Netflix wil dat iedereen in de wereld dezelfde films en tv-reeksen kan streamen, en het gaat daarom alleen nog wereldwijde licenties onderhandelen in de toekomst. Het heeft geen schrik dat producenten hun films en series daarom niet meer aan Netflix willen verkopen: het gaat z’n budget voor nieuwe films en series verdubbelen naar 5 miljard voor 2016. Ook opvallend: de CEO van Netflix zei doodleuk “geen probleem” te hebben met mensen die logins delen. Disney gaat dan weer de andere richting uit: het komt met een streamingdienst waar alleen eigen producties op te zien zullen zijn.

De filmindustrie werkt nu nog niet vaak genoeg met wereldwijde rechten, vindt Netflix, maar de streamingdienst wil juist zo veel mogelijk content in één keer voor de hele wereld aankopen.

Netflix kondigde deze week aan dat de streamingdienst wereldwijd – behalve in China – beschikbaar wordt. Per land verschilt het aanbod echter nog behoorlijk en in de 130 landen die deze week werden toegevoegd zijn vooral de films en series die Netflix zelf produceert beschikbaar.

Illegaal

De producenten van films en tv-reeksen proberen zoveel mogelijk de rechten regionaal te houden momenteel omdat dat lucratiever is voor de sector. Maar, het is een belangrijke reden waarom er steeds meer illegaal gestreamd en gedownload wordt (Lees: Popcorn Time een probleem? Dan heeft de film- en tv-sector dat toch aan zichzelf te wijten). Dat zei de CEO van Netflix ook op de persconferentie: het wereldwijd beschikbaar maken van content zal ervoor zorgen dat er minder illegaal wordt gedownload.

Netflix voert een gedoogbeleid momenteel. Betalende klanten die via een VPN naar een catalogus van een ander land surfen, wordt het niet echt moeilijk gemaakt.

Logins delen

De CEO van Netflix, Reed Hastings ,zei tijdens de persconferentie dat hij het ook niet erg vindt wanneer abonnees hun logins delen met anderen. “Als een familie een Netflix-abonnement heeft, gebruiken de zoon en dochter eenzelfde account als hun ouders. Als ze op hun eigen gaan wonen, zullen ze overschakelen op een eigen Netflix-abonnement. Het is juist belangrijk dat mensen hun abonnement delen, zo komt iedereen in aanraking met onze content.”

Netflix blijft wel een limiet van het aantal actieve streams per account hanteren: twee streams bij het normale abonnement van 7,99 euro per maand en vier streams bij het premium-abonnement van 11,99 euro per maand. Met dat laatste abonnement kan je wel in 4K kijken.

Disney

Disney kondigde ondertussen de lancering in Europa aan van DisneyLife, een soort Netflix maar dan alleen met films en tv-reeksen die door Disney worden geproduceerd. België en Nederland zijn niet bij de landen die het in 2016 al zullen krijgen, Frankrijk, de UK, Italië, Spanje en Duitsland wel.

De dienst gaat ongeveer 13 euro per maand kosten. Maar, wie denkt dat Star Wars en de films uit de Marvel-catalogus erin zitten: nope. Disney denkt er zelfs aan om aparte betaalkanalen op te zetten voor die twee.

Gesponsorde artikelen