Left Right
scrollTop top

Bijna één op drie gecontroleerde langdurig zieken werkt in het zwart


Bijna één op drie gecontroleerde langdurig zieken werkt in het zwart

Bijna één op drie van de werknemers die langdurig ziek waren en door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) vorig jaar gecontroleerd werden, bleken in het zwart te werken. Er werd bovendien amper gecontroleerd.

Bij de controles op 980 arbeidsongeschikte werknemers, bleken er 304 in het zwart te werken schrijft De Tijd. Het gaat om mensen die al aan meerdere medische controles waren onderworpen.

Eind vorig jaar telde ons land 370.400 werknemers en zelfstandigen die langer dan een jaar buiten strijd zijn. Daarvan wordt dus minder dan 0,3 procent op zwartwerk gecontroleerd. Het RIZIV wijst erop dat het niet gemakkelijk is zwartwerkende langdurig zieken te betrappen. “Het is een tijdrovend proces, want we moeten de zieken al bijna snappen terwijl ze aan het werk zijn.”

2,5 miljoen versus 4,7 miljard

Bijna alle controles gebeuren na klachten van burgers, na een vraag van inspectiediensten, auditoraten en ziekenfondsen of op initiatief van het RIZIV. “Zomaar at random controleren is weinig zinvol”, stelt het RIZIV.

Wie op zwartwerk wordt betrapt, moet zijn uitkeringen terugbetalen. Vorig jaar ging het over amper 2,5 miljoen euro, terwijl in totaal 4,7 miljard euro uitgekeerde uitkeringen aan mensen die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737