Left Right
scrollTop top

Bijna iedereen zijn loon stijgt in januari! Zit jij erbij?


Bijna iedereen zijn loon stijgt in januari! Zit jij erbij?

Vanaf volgend jaar mogen honderdduizenden werknemers zich aan een hoger salaris verwachten als gevolg van de jaarlijkse indexering van de lonen. HR-dienstverlener SD Worx berekende de indexering voorlopig op 1,87 procent bruto. Daarbovenop komt nog eens de tax shift, die zowel voor werkgevers als werknemers goed nieuws is.

Het gaat om voorlopige berekeningen van HR-dienstverlener SD Worx. Woordvoerder Pieter Goetgebuer laat aan newsmonkey weten dat ze “eind dit jaar zicht hebben op de definitieve cijfers”. De indexering van de lonen is voor elke sector verschillend, maar voor een hele grote groep werknemers, zoals de werknemers binnen paritair comité 200, gebeurt die indexering in januari 2018.

Goetgebuer zegt dat het om de werknemers gaat die verzameld zijn onder het paritair comité PC 200 voor bedienden. “Er zitten zo’n 480.000 mensen in de bediendesector”, zegt hij. “De indexering van 1,87 procent zal betrekking hebben op het brutoloon van de bedienden. Dit jaar ligt die indexering vrij hoog. Het uiteindelijke resultaat zal voor iedereen verschillen, voor sommigen komt er zo’n 50 euro bij, voor anderen wat minder en voor nog anderen wat meer.”

Tax shift

De voorlopige prognose van 1,87 procent is de hoogste sinds 2013. Zo was de indexering voor PC 200 dit jaar amper 1,13 procent, 0,43 procent in 2016, 0,03 procent in 2015 en 1,02 procent in 2014.

Bovendien komt daar vanaf volgend jaar nog een extra loonstijging bij, zo laat Goetgebuer weten. Volgens federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zou het gaan om een stijging van 23 tot 32 euro, afhankelijk van het brutoloon. “Dat is een gevolg van de tax shift, die de regering heeft beslist. In 2016 was er al zo’n verhoging van de nettolonen als gevolg van de tax shift.”

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…