Bijna tropisch weer houdt nog aan tot volgende week woensdag in de Kempen en Limburg

Bijna tropisch weer houdt nog aan tot volgende week woensdag in de Kempen en Limburg

Warm genoeg voor je? Wel, het blijft in heel Vlaanderen bijna tropisch weer – met af en toe een ferme bui of onweer – tot zeker zondag volgens de weerkaarten. In de Kempen en Limburg blijven ze zelfs met 26 graden en meer flirten tot volgende week woensdag. En, de weermodellen zien sowieso zomers weer, met temperaturen die mooi vooraan in de twintig graden zitten, in zowat heel het land tot 11 juni.

We krijgen een echte zomerweek. Droog blijft het niet; er zullen onweders zijn en er kan plaatselijk een ferme hoosbui uitvallen, maar de temperaturen zijn abnormaal hoog en het gaat zwoel aanvoelen. In de Kempen en Limburg gaat de gevoelstemperatuur bijvoorbeeld zeker tot vrijdag boven de 30 graden liggen. Maar ook in Antwerpen en Gent bijvoorbeeld is dat enkele dagen deze week zeker het geval.

Zondag verandering, maar geen paniek

De meeste weermodellen zien vanaf zondag een daling in de temperaturen, de wind draait dan, maar, geen paniek: we blijven ook dan met zomers weer zitten. Voor de meeste delen van Vlaanderen betekent dat gevoelstemperaturen van 22 graden (en misschien een beetje meer) en bovendien wordt het droger. Sommige weermodellen zien zelfs geen spatje regen voor onze contreien in de periode tussen 3 en 11 juni.

De uitzonderingen zijn de kust en het Oosten van het land. Aan de kust is het altijd wel een paar graden frisser. Daar zullen de gevoelstemperaturen met moeite de 20 halen vanaf begin juni. In de Kempen en Limburg zullen het dan weer een paar graden meer zijn, vanaf 6 juni zouden ze daar naar gevoelstemperaturen van rond de 24 graden zakken.

Op kortere termijn ziet het er zo uit:

Vandaag

Het blijft vrij warm met maxima van 24 graden in de Ardennen en aan zee, 28 graden in het centrum en 29 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak en veranderlijk en later zwak tot matig uit noord tot noordoost. Aan de kust wordt het in de namiddag wat koeler door de noordenwind.

Vanavond en vannacht verwachten we nieuwe onweersbuien vanuit het zuidoosten. Nadien, in de loop van de nacht, wordt het opnieuw droger met soms brede opklaringen en wolkenvelden. Minima tussen 14 en 18 graden.

Morgen

Morgen, dinsdag, is het nog steeds warm met maxima van 20 of 21 graden aan de kust en tot 28 of 29 graden in het noorden van het land. In de voormiddag kan het tijdelijk nog zonnig zijn, maar de onweersneiging zal snel toenemen. De onweders kunnen lokaal fel zijn, met kans op veel neerslag in korte tijd, hagel en rukwinden.

Gesponsorde artikelen