Bijzonder pijnlijke analyse: Ugent heeft geen rector nodig, maar een crisismanager

Bijzonder pijnlijke analyse: Ugent heeft geen rector nodig, maar een crisismanager
Facebook Ugent

De UGent moest dit academiejaar beginnen met een groot feest: de universiteit bestaat 200 jaar. Maar ondertussen is de Gentse instelling bezig zich onsterfelijke belachelijk te maken met de rectorverkiezing. Want nu is de achtste stemronde ongeldig verklaard. De UGent heeft dringend nood aan een crisismanager, die de zaak deftig aanpakt.

Welke student probeert ooit acht keer opnieuw een examen? Dan ben je niets meer dan een hopeloos geval in de academische wereld. Maar de UGent doet het ondertussen zichzelf aan in haar eigen rectorverkiezing. En nog mooier, ook die achtste keer is het mislukt en heeft de UGent geen nieuwe rector.

Heel de verkiezing was in het voorjaar al een vorm van zelfkastijding geworden die z’n gelijk niet kent in de academische wereld: ronde na ronde bleef iedereen maar voor zijn favoriete kandidatenduo stemmen. De favorieten haalden daarbij telkens een meerderheid, maar geen vereiste tweederde van de stemmen. En dus moest telkens opnieuw gestemd worden, zeven rondes lang.

Daarvoor al had de UGent een klap gekregen, want huidige rector Ann De Paepe had aangekondigd niet meer mee te willen doen, “omdat ze zich geïntimideerd voelde”. Het had heel de race al serieus gekleurd en de sfeer verziekt.

Zes ronden lang bleef het kandidatenduo van Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger in de race, ook al haalden ze geen meerderheid van de stemmen. Maar Van de Walle kon niet overtuigen, want toen hij in de zevende ronde zonder uitdagers mocht aantreden, haalde hij nog maar 60 procent. Liefst 47 procent van de studenten stemde blanco, tegen Van de Walle dus. Zelden gezien: een kiespubliek dat zo’n motie van wantrouwen geeft.

Is er wel draagvlak voor Van de Walle?

Uiteindelijk trokken Van de Walle en z’n medekandidaat zich terug, om daarna toch weer kandidaat te zijn. Van de Walle kreeg daarop een nieuwe uitdager, Karin Raeymaeckers. Maar deze keer kan de patstelling eventueel wel doorbroken worden, want halen de kandidaten in de negende ronde geen tweederde meerderheid, dan volstaat een gewone meerderheid. Van de Walle kan dan eindelijk verkozen worden.

Maar de imagoschade voor de UGent is erg groot. Een rector moet kunnen verenigen, de vraag is of dat kan lukken voor Van de Walle. Met de afwijzing van de zevende stemronde in het achterhoofd, blijft het vreemd dat hij hardnekkig als kandidaat bleef opduiken.

Bovendien is het maar de vraag of de UGent geen crisismanager nodig heeft, eerder dan een rector. Want de mislukking deze keer kwam er niet omdat een duo kandidaten te weinig stemmen haalde maar wel doordat het IT-systeem van de universiteit het liet afweten. Want de campagnemail van de underdogs, Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets zijn dat, die was blijkbaar niet verstuurd naar alle leden van de UGent. Dat een universiteit anno 2017 niet in staat is om een simpele mailing te doen, geeft alweer imagoschade.

Dat is nochtans vereist: elk duo moet zich kunnen voorstellen aan de collega’s en studenten. Maar meer dan 47.000 stemgerechtigden kregen de mail nooit. De mail van de favorieten Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe ging wel helemaal door: meer dan 61.000 potentiële kiezers kregen wel degelijk hun boodschap binnen.

Mail fail, maar toch gingen de verkiezingen door

En het ging van kwaad naar erger. Het is ronduit hallucinant dat de verkiezingen ondertussen doodleuk doorgingen, ook al was de kiescommissie perfect op de hoogte van het feit dat het duo van de underdogs geen faire kans had gekregen door het falen van het mailsysteem. Vrijdag al maakten Raeymaeckers en De Baets al hun bezwaar over. Maar de stemronde begon toch, ondanks de glasheldere bezwaren. Uiteindelijk drong het toch door voor de kiescommissie dat er een probleem was. Er zat dus niets anders op voor de verkiezingscommissie dan de uitslag van de stemronde ongeldig te verklaren.

Woensdagmorgen is het dus tijd voor een negende stemronde, want de achtste werd ongeldig verklaard. Het wordt tijd dat de universiteit z’n huiswerk deftig maakt, en de zaak ordentelijk afhandelt. Maar de schade is geleden: hoe kan een academische instelling die geloofwaardigheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft, een dergelijke mislukking laten gebeuren?

Raeymaeckers is professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, De Baets, is van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Van De Walle is de decaan van diezelfde faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Van Herreweghe is van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Twitter @Rik Van de Walle

Gesponsorde artikelen