85-jarige Bill Cosby wil in 2023 opnieuw touren na vrijlating uit gevangenis voor verkrachtingszaak

Bill Cosby (85) zou in 2023 graag opnieuw op tour gaan. Dat heeft de omstreden komiek zelf verrassend aangekondigd tijdens een radio-interview. In 2021 zag Cosby zijn gevangenisstraf voor het drogeren en aanranden van een vrouw geannuleerd worden na drie jaar in de cel. Ondertussen wacht hem mogelijk binnenkort wel een nieuw proces voor gelijkaardige feiten.

Bill Cosby was jarenlang één van de populairste televisiesterren van de Verenigde Staten. De komische acteur was de ster van heel van heel wat televisieprogramma’s waarvan The Cosby Show uit de jaren 1980 waarschijnlijk het bekendste is.

3 jaar in gevangenis

Rond 2014 raakte de tv-ster echter in opspraak door heel wat beschuldigingen van seksueel misbruik. De oudste incidenten daarvan dateren terug tot halverwege de jaren 1960. Doordat veel van de beschuldiging zo oud zijn, waren de meeste ervan al verjaard toen ze aan het licht kwamen.

Uiteindelijk werd Bill Cosby in 2015 toch gearresteerd en aangeklaagd voor het drogeren en aanranden van een vrouw in 2004. Die zaak stond toen op het punt om enkele dagen later te verjaren. De Amerikaanse acteur en komiek werd in 2018 voor die aanranding veroordeeld en kreeg een gevangenisstraf van 3 tot 10 jaar. Eind juni 2021 annuleerde het Hooggerechtshof in Pennsylvania in de Verenigde Staten die straf echter omdat de komiek geen eerlijk proces zou hebben gekregen.

Touren in de lente of zomer van 2023

Toen al liet Bill Cosby weten dat hij graag de draad opnieuw wou oppikken en weer wou optreden. In een radio-interview tijdens WGH Talk met host Scott Spears herhaalde hij dat en zei hij dat er plannen zijn om in 2023 opnieuw te touren. “Ik heb het gevoel dat ik in staat ben om op te treden en mijn publiek de Bill Cosby te tonen die ze kennen. Er is zoveel plezier te beleven aan het vertellen van verhalen zoals ik doe”, zei hij daar.

Andrew Wyatt, de manager van Bill Cosby, liet daarna aan Variety weten dat de komiek hoopt in de lente of zomer van 2023 opnieuw op tour te gaan.

Nieuw verkrachtingsproces in New York?

De beslissing van Cosby om opnieuw op te treden is best opvallend. Enkele weken geleden spanden in New York namelijk opnieuw vijf vrouwen een rechtszaak aan tegen hem voor verkrachting of aanranding.

Vier van deze feiten dateren uit de jaren ’80 en ’90 en één beschuldiging gaat zelfs over een verkrachting uit 1969. In principe zijn die zaken dus verjaard. De staat New York voerde gouverneur Kathy Hochul recent echter de zogenaamde Adult Survivors Act in. Die opende op 24 november 2022 een periode van één jaar waarbij slachtoffers van seksueel misbruik de kans krijgen om klacht neer te leggen, los van de verjaringstermijn.

Meer
Lees meer...