Bill Gates: “Kans bestaat dat het ergste van de coronapandemie nog moet komen”

Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft, kijkt niet bepaald door een roze bril naar de toekomst als het over het corona gaat. “Ik wil geen doemdenker zijn, maar het ergste kan nog komen”, zei hij afgelopen weekend in een interview met Financial Times.

Nu nagenoeg alle westerse landen de coronamaatregelen hebben versoepeld, lijkt het ergste van de gezondheidscrisis achter ons te liggen. Al is niet iedereen daarvan overtuigd. Een van de mensen die eerder voorzichtig naar de toekomst kijkt, is Gates. Volgens hem bestaat de kans dat het coronavirus zodanig muteert dat het zowel besmettelijker als dodelijker is. Dat zei hij zondag in een interview met Financial Times.

“Het is niet waarschijnlijk, ik wil geen doemdenker zijn, maar ik schat de kans hoger dan 5 procent in dat we het ergste van de pandemie nog niet gezien hebben”, aldus de miljardair.

Nieuwe subvariant

Op dit moment is er een nieuwe subvariant van het coronavirus, genaamd BA.2.12.1, aan het rondgaan. Die variant is volop terrein aan het winnen in onder meer de Verenigde Staten. Voorlopig onderzoek suggereert dat de mutatie ongeveer 25 procent meer overdraagbaar is dan de BA.2-subvariant die momenteel bij ons dominant is.

De meest recente mutaties zijn niet voordelig geweest voor het coronavirus. Het virus wordt wel besmettelijker, maar eist almaar minder mensenlevens op. Toch helpt het ons herinneren dat het coronavirus zeker nog niet uit ons leven is verdwenen. Daarom roept Gates op om preventieve maatregelen te nemen. “De gezondheidscrisis heeft ons geleerd dat preventieve planning en beschermende maatregelen de wereld kunnen helpen om pandemieën te bestrijden”, zei de medeoprichter van Microsoft. Dat is niet toevallig ook het onderwerp in zijn volgende boek: How to Prevent the Next Pandemic.

Oprichting van een taskforce

In het interview hield hij een pleidooi voor de oprichting van een taskforce om wereldwijde gezondheidsnoodsituaties in beeld te brengen en de reactie van landen daarop te coördineren. Gates, die zijn voorgestelde task force het “Global Epidemic Response and Mobilization” (GERM) initiatief heeft genoemd, vertelde Financial Times dat het idee een aanzienlijke financiële investering van de WHO en haar lidstaten zou vereisen. “Er is veel kapitaal nodig om een wereldwijd team van deskundigen, waaronder epidemiologen en virologen op te richten en hun de instrumenten te geven die zij nodig hebben om toekomstige uitbraken pro-actief te identificeren en in te dammen”, verduidelijkte hij.

Het is overigens niet de eerste keer dat Gates zo’n voorstel lanceert. Hij heeft dat eerder al gedaan tijdens de TED-conferentie in april. Hij zei toen dat de WHO waarschijnlijk meer dan 1 miljard dollar per jaar zou moeten uitgeven aan zo’n taskforce.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de coronapandemie de wereldeconomie tegen 2024 meer dan 12,5 biljoen dollar zal kosten. Ondertussen zouden volgens de WHO wereldwijd meer dan 6,2 miljoen mensen aan het coronavirus zijn gestorven. Gates heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat de wereld niet goed op deze pandemie was voorbereid.

(fjc)

Meer
Lees meer...