Left Right
scrollTop top

Bill Gates pompt 2 miljard in ontwikkeling van “mirakeltechnologie” die klimaatverandering moet stoppen


Bill Gates pompt 2 miljard in ontwikkeling van “mirakeltechnologie” die klimaatverandering moet stoppen

Bill Gates heeft aangekondigd dat hij in totaal 2 miljard dollar (1,79 miljard euro) zal pompen in de ontwikkeling van hernieuwbare energietechnieken. Volgens hem is dat dringend nodig om een catastrofale opwarming van de aarde te voorkomen.

De opwarming van de aarde is overduidelijk, en nee, dat zeggen we niet omdat het de komende dagen echt warm zal worden. Maar de statistieken van de jongste 150 jaar tonen het aan: de aarde warmt op, en dat veel sneller dan een natuurlijke verschuiving teweeg zou kunnen brengen. En de mens, en alle broeikasgassen die onze gebouwen en voertuigen uitstoten, is daar verantwoordelijk voor.

Alle hernieuwbare energie-initiatieven van de jongste jaren ten spijt, zal het erg moeilijk worden om de klimaatverandering te stoppen vooraleer die catastrofale gevolgen zal hebben. Nu al zijn die gevolgen te zien, maar dan wel vooral op plaatsen ver van ons bed. En dus heeft Bill Gates besloten om met zijn Bill and Melinda Gates Foundation, de grootste liefdadigheidsinstelling ter wereld, maar liefst 2 miljard dollar in de ontwikkeling van hernieuwbare energietechnologieën te pompen.

Mirakelontdekking

Gates vertelde aan de Financial Times dat de wereld dringend nood heeft aan investeringen met een gigantisch hoog risico. Volgens hem hebben we een “mirakelontdekking” nodig, eentje die de wereld verandert zoals de auto dat heeft gedaan, om een klimaatcatastrofe te vermijden. Want de huidige hernieuwbare energiebronnen zijn volgens hem niet in staat om aan al onze energienoden tegen 2030 te voldoen.

Volgens Gates zouden we met de huidige technologische middelen wel degelijk de wereldwijde emissieniveaus kunnen doen dalen, maar dat enkel “met een astronomisch kostenplaatje”. En dat geld vinden is onmogelijk, volgens de voormalige Microsoft-baas. Er is dus maar één manier om een positief scenario te bekomen: innovatie. Maar momenteel wordt naar schatting maar 6 miljard dollar per jaar in de ontwikkeling van nieuwe hernieuwbare energiebronnen gestoken.

Fossiele brandstoffen

Als we de aarde niet meer dan twee graden Celsius willen laten opwarmen, dan moet volgens schattingen tussen twee derde en vier vijfde van de resterende fossiele brandstoffen in de grond blijven zitten. Die twee graden wordt door wetenschappers aanzien als het kantelpunt naar catastrofale omstandigheden. Maar zoals we nu bezig zijn, gaan we al die olie, steenkool en gassen gewoon grotendeels opgebruiken.

Bill Gates kreeg overigens ook al heel wat kritiek over zijn Bill en Melinda Gates Foundation. De liefdadigheidsinstelling heeft volgens de meest recente belastingaangifte namelijk ook voor 1,4 miljard dollar aan investeringen uitstaan bij brandstofbedrijven zoals BP, het bedrijf dat mede verantwoordelijk was voor de olieramp met het Deepwater Horizon-boorplatform in de Golf van Mexico.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810