Bill Gates tikt concurrent Apple op de vingers en spoort aan om “mee te werken met overheden als dat gevraagd wordt”

Bill Gates tikt concurrent Apple op de vingers en spoort aan om “mee te werken met overheden als dat gevraagd wordt”

Microsoft-oprichter Bill Gates waarschuwt zijn grote technologieconcurrenten dat ze met regeringen moeten meewerken als hen dat gevraagd wordt. Daarmee viseert hij vooral Apple. Ook voor Amerikaans president Donald Trump is Gates niet mals. Hij stelt dat Trump de mensen, en vooral vrouwen, met meer respect moet behandelen.

Microsoft-topman Bill Gates stelt dat grote technologiebedrijven zich niet boven de wet mogen achten. “Bedrijven moeten voorzichtig zijn dat ze niet pleiten voor zaken die de overheid verhinderen om hun werk te doen”, zegt hij in een interview met het Amerikaanse nieuwsmedium Axios.

Gates verwijst onder andere naar de confrontatie tussen Apple en de FBI in 2016. Toen weigerde Apple om de Amerikaanse inlichtingendienst de toegang te verlenen tot een iPhone van terrorist Syed Farook. Die had eind 2015 samen met zijn vrouw veertien mensen doodgeschoten in de Californische stad San Bernardino. Apple weigerde toen mee te werken omdat zo’n achterpoortje voor de FBI volgens het bedrijf privacy– en security-problemen zou veroorzaken voor alle iPhones.

“Kleine groepen toegang tot nucleaire en biologische wapens”

“Dat is geen kwestie van kunnen maar van willen”, oordeelt Gates. De Microsoft-oprichter kreeg zelf jarenlang antitrustautoriteiten op zijn kap, die vonden dat Microsoft te machtig was en vreesden voor monopolievorming.

Gates denkt dat overheden zullen ingrijpen als Techbedrijven zich arrogant gedragen. Gates verwijt zijn concurrenten “financiële transacties anoniem en onzichtbaar te maken en te vinden dat zelfs de communicatie van een massamoordenaar nooit beschikbaar zou mogen zijn voor de overheid”.

Ook deed Gates enkele toekomstvoorspellingen rond technologie: “Hoe technologie een kleine groep mensen de macht geef om schade te berokkenen, moet altijd in acht genomen worden.” Hij stelt dat “kleinere groepen” de toegang zouden kunnen hebben tot nucleaire wapens, biologische wapens of cyberwapens. “Een kleine groep kan een impact hebben, in het geval van nucleaire wapens op miljoenen wapens, in het geval van biologische wapens op miljarden. Dat vind ik akelig.”

Trump moet meer respect hebben

Ook over de Amerikaanse president Donald Trump hadden Gates en zijn vrouw een hartig woordje te zeggen in de jaarlijkse open brief van De Bill & Melinda Gates Foundation, de grote liefdadigheidsinstelling van Bill Gates en zijn echtgenote. Het echtpaar vindt dat Trump mensen met meer respect moet behandelen, vrouwen in het bijzonder. “Ik wenste dat onze president mensen, en vooral vrouwen, met meer respect zou behandelen wanneer hij spreekt en twittert”, schrijft zijn vrouw Melinda.

“Gelijkheid is een belangrijk nationaal principe. De onschendbaarheid van elk individu, ongeacht ras, religie, seksuele voorkeur of geslacht, maakt deel uit van de geest van ons land.”

Ook is het volgens Gates belangrijk dat er blijft geïnvesteerd worden in armere landen in het belang van de wereldveiligheid. Nochtans heeft Trump flink in die fondsen gesneden. “Deze inspanningen redden levens”, stelt Bill Gates. “En ze leveren de Amerikanen meer zekerheid op, door arme landen stabieler te maken en ziekte-uitbraken te stoppen voor ze een pandemie worden. De wereld is geen veiligere plaats wanneer meer mensen ziek zijn of honger hebben.”

Gesponsorde artikelen