Left Right
scrollTop top

Bill Gates vraagt zich af waarom we ons niet beter voorbereiden op iets dat tien miljoen mensen kan doden


Bill Gates vraagt zich af waarom we ons niet beter voorbereiden op iets dat tien miljoen mensen kan doden

Voormalig Microsoft-baas Bill Gates kan maar niet begrijpen dat we ons niet beter voorbereiden op iets dat tien miljoen mensen kan doden in de komende dertig jaar. Hij heeft het dan over epidemieën die nog veel erger zullen zijn dan de recente ebola-uitbraak. Dat zei hij op de jaarlijkse Summit on Philantropy.

Gates vindt het onbegrijpelijk dat we ons niet beter voorbereiden op nieuwe uitbraken van besmettelijke ziektes. Volgens hem moeten we ons echt niet druk maken over de volgende ebola-uitbraak, aangezien we intussen wel weten hoe we moeten reageren. Bij de vorige uitbraak, die meer dan 10.000 doden eiste in West-Afrika, reageerden we echter enorm traag, omdat niemand wist hoe er juist gereageerd moest worden. Voor ebola weten we dat volgens Gates nu wel.

Maar er zijn nog veel meer besmettelijke en dodelijke ziektes, die zich overigens ook nog eens makkelijker kunnen verspreiden. Ebola kan alleen overgedragen worden via lichaamssappen zoals bloed, maar veel dodelijke griepvarianten worden gewoon via de lucht overgedragen van mens op mens. Dat is uiteraard veel gevaarlijker dan een ziekte die enkel via lichaamsstoffen iemand kan infecteren.

Tien miljoen doden

Gates ziet zo’n epidemie als de meest voor de hand liggende gebeurtenis waardoor meer dan tien miljoen mensen zullen sterven in de loop van de volgende dertig jaar. Of dat natuurlijk zal gebeuren, of aan de hand van bioterrorisme, dat laat hij in het midden. Maar hij denkt wel dat het zal gebeuren. En dus vraagt hij zich af waarom een land als de Verenigde Staten zich daar niet beter op voorbereidt.

“Wat is nu het belangrijkste”, vraagt hij, “een gigantisch aantal reservisten voor het leger op standby hebben, of een medisch team standby hebben dat meteen kan ingrijpen?” Volgens Gates is dat laatste minstens even belangrijk. Wie ga je namelijk oproepen als er plots zo’n epidemie uitbreekt? Heel wat ziekenhuizen zijn nu al onderbezet, dus je kan niet gewoon dokters en medisch personeel optrommelen. En vrijwilligers hebben eerst nog een opleiding nodig vooraleer ze kunnen ingezet worden. En in tussentijd blijft een uitbraak zich maar sneller en breder verspreiden …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810