Left Right
scrollTop top

Bill Nye legt uit op TikTok waarom het dragen van een mondmasker zo belangrijk is


Bill Nye TikTok
© TikTok

Bill Nye the Science Guy toont aan op TikTok hoe doeltreffend een mondmasker is om virusverspreiding tegen te gaan. Aan de hand van een kaars demonstreert hij de werking van een masker en welke alternatieven er geen effect hebben.

Gisteren besliste het Overlegcomité dat een mondmasker dragen vanaf zaterdag verplicht is in winkels, bioscopen en musea. Wie de verplichting negeert, riskeert een boete.

Een truc uit de oude doos

“Waarom willen wetenschappers dat je een mondmasker draagt in het openbaar?”, vraagt Bill Nye aan zijn TikTok-fans.

“Maskers voorkomen dat deeltjes uit mijn ademhalingsstelsel in de jouwe terechtkomen … Het opvangen van luchtdeeltjes uit je mond is een truc uit de oude doos.”

Welk effect heeft een sjaal?

Aan de hand van een kaars demonstreert de 64-jarige wetenschapper hoe effectief verschillende alternatieven zijn om luchtdeeltjes uit je mond tegen te houden. Eerst dekt hij zijn mond af met een doodnormale sjaal. Al snel blijkt dat een sjaal goed is om je nek warm te houden, maar niet veel helpt om luchtdeeltjes uit je mond op te vangen. Zonder moeite blaast Bill Nye de kaars uit met de sjaal voor zijn mond.

@billnye

##WearAMask ##LearnOnTikTok ##TikTokPartner

♬ original sound – billnye

Daarna gebruikt hij een zelfgemaakt mondmasker. De kaars beweegt tijdens het blazen, maar blijft branden. Een zelfgemaakt mondmasker houdt de meeste luchtdeeltjes dus tegen.

Het mondmasker

In een tweede video zet de Science Guy een N95-mondmasker op. Het resultaat is duidelijk: de kaars beweegt niet.

@billnye

##WearAMask ##LearnOnTikTok ##TikTokPartner

♬ original sound – billnye

“De reden dat we willen dat je een masker draagt, is om jezelf te beschermen, maar de belangrijkste reden dat we willen dat je een masker draagt, is om mij te beschermen tegen jou!”, roept hij naar het einde toe. “Dit is letterlijk een kwestie van leven of dood.”

Wetenschapslegende

Bill Nye
Bill Nye op een evenement van WE Day, een liefdadigheidsinstelling voor kinderen en jongeren. (EPA)

In de jaren ’90 presenteerde Bill Nye het programma Bill Nye the Science Guy, dat wetenschappelijke vraagstukken uitlegde op het niveau van lagere schoolkinderen. Dat deed de presentator in zijn gekende humoristische stijl. De show kreeg enorm lovende kritieken en werd genomineerd voor 23 Emmy Awards, waarvan het er negentien won.

Studies tonen aan dat mensen die regelmatig naar het programma keken tijdens hun jeugd, op latere leeftijd beter in staat waren om wetenschappelijke ideeën te verklaren dan mensen die nooit naar de show keken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…