#BillboardCorrupt: Fans BTS kaarten manipulatie hitlijst aan: “Waar zijn 100.000 verkochte singles naartoe?”

De afgelopen week waren de hashtags #BillboardCorrupt en #BillboardRacist trending op Twitter. Dat had te maken met de nieuwe cijfers van de Billboard Hot 100. Vorige week stond Jimin van BTS met zijn single Like Crazy op de eerste plaats op die lijst, maar deze week daalde hij maar liefst 44 plaatsen naar de 45ste plaats. En daar zitten enkele bizarre cijfers voor iets tussen.

Fans van BTS zijn niet te spreken over de hitlijst Billboard Hot 100. Na een week bovenaan de lijst, was Like Crazy van Jimin van BTS nu te vinden op de 45ste plaats. Dat is nog steeds een historische notering, maar eigenlijk verdiende het nummer een hogere plaats, want er lijkt gesjoemeld te zijn met de cijfers.

100.000 verkochte singles verdwenen

De ranking van Billboard Hot 100 wordt bepaald op basis van het aantal verkochte eenheden van een nummer, het aantal streams en het radiobereik van een nummer. Aangezien de nummers van BTS (waarschijnlijk door de taalbarrière) weinig gespeeld worden op de radio en hun streams zwaar gefilterd worden, doen fans van de boyband voornamelijk beroep op de digitale verkoop van nummers om ze in de hitlijsten te krijgen. Dat deden ze ook afgelopen week met het nummer Like Crazy van Jimin, al wordt dat niet gereflecteerd in de Billboard Hot 100.

Volgens HitsDD werd Like Crazy van Jimin in de tweede week zo’n 120.000 keer verkocht. Maar Luminate, het bedrijf dat Billboard gebruikt om de lijst op te stellen, noteerde amper 14.800 verkochte singles, waardoor het nummer 44 plaatsen naar beneden dook. Als de cijfers van HitsDD meegeteld waren, stond Like Crazy nog comfortabel in de top 10.

Fans konden uiteraard niet lachen met dit nieuws en deelden hun frustraties massaal met de hashtags #BillboardCorrupt en #BillboardRacist.

Website

Aanvankelijk dachten de fans van BTS dat het hierbij ging om een filtering van 90 procent van de verkochte singles, maar uiteindelijk bleek dat de singles die verkocht werden via de officiële website van BTS, niet werden meegeteld. Het valt nu af te wachten of die cijfers wel worden meegeteld bij de lijst van volgende week. Billboard heeft ook nog niet gereageerd op de vele vragen van de fans.

Meer
Lees meer...