Binnenkort betalen we misschien ook voor die plastic zakjes aan de groenteafdeling

Binnenkort betalen we misschien ook voor die plastic zakjes aan de groenteafdeling

Voor plastic zakjes aan de kassa betalen we al lang, maar bij de groenten en het fruit krijg je ze nog altijd voor niks. Maar dat duurt niet lang meer want een aantal Belgische supermarkten start met een proefproject voor herbruikbare zakken voor groenten en fruit. De bedoeling is nog steeds om minder afval te produceren. Dat wil wel zeggen dat we moeten betalen voor onze ‘gewone’ zakjes.

De laatste keer dat je niet moest betalen voor een plastic zak, was mogelijk op een moment dat je dat nog niet zelf moest doen, zolang geleden is het dat de dingen betalend werden. Maar aan de groente- en fruitafdeling krijg je ze wel nog gratis, hoe vervoer je anders een kilo boontjes? Met herbruikbare zakjes, natuurlijk, en die komen naar de Belgische supermarkten.

Dat gaat natuurlijk wel wat geld kosten, en dus betaal je binnenkort voor je zakjes aan de groenteafdeling. Maar daarmee is de zaak nog niet beslist: “Het gaat om een proefproject van drie maanden. Nadien zullen we de resultaten evalueren”, zegt woordvoerder Hans Cardyn aan de VRT. “Tijdens het proefproject zal elke supermarktketen zelf kunnen beslissen of de herbruikbare zakjes in al hun winkels worden ingevoerd, of ze al dan niet naast de wegwerpzakjes worden aangeboden en of ze betalend worden gemaakt.”

Papieren zakjes

Carrefour, Delhaize en Colruyt doen alvast mee. Koepelorganisatie Comeos, die het project lanceerde om de afvalberg te verminderen én om al in orde te zijn met potentiële nieuwe wetgeving, speelde met verschillende ideeën. Papieren zakjes, bijvoorbeeld, die dus composteerbaar zijn.

Maar dat bleek niet haalbaar “Ze zijn zwaarder, scheuren veel makkelijker, beginnen te condenseren als er bijvoorbeeld koude tomaten inzitten en zijn niet doorzichtig, waardoor de zakken aan de kassa nog eens moeten worden geopend”, zeggen ze daarover. Er komt dus een ander alternatief. Vanaf maart loopt het proefproject, benieuwd hoeveel verschil het zal maken.

Gesponsorde artikelen