Binnenkort moeten sommige mensen betalen om in België te komen wonen

Binnenkort moeten sommige mensen betalen om in België te komen wonen

Sommige nieuwkomers in ons land zouden binnenkort moeten betalen voor de afhandeling van hun verblijfsaanvraag. De Raad van State vraagt zich wel af of het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) juridisch wel kan.

Het zou gaan om een retributie tussen 100 en 300 euro, iets wat Francken billijk noemt. De Standaard spreekt van 225 euro. De regeling geldt niet voor EU-burgers, slachtoffers van mensenhandel, niet-begeleide minderjarigen of kandidaat-vluchtelingen, wel voor buitenlanders die naar ons land komen via een procedure van gezinshereniging, om te werken of te studeren. 

De Raad van State vraagt zich af of de regeling wel overeenkomstig is met het Belgische, Europese en internationale recht, omdat de uitzonderingen bijvoorbeeld kunnen leiden tot discriminatie. Francken stelt in VRT-radioprogramma De Ochtend echter dat in heel wat andere Europese landen gelijkaardige regelingen gelden.

Het voorstel, dat staat in een programmawet die vandaag wordt besproken in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, zou nog dit jaar in werking kunnen treden.

Gesponsorde artikelen