Left Right
scrollTop top

Binnenkort ook bij ons? Festival in de UK laat cocaïne en heroïne testen op zuiverheid


Binnenkort ook bij ons? Festival in de UK laat cocaïne en heroïne testen op zuiverheid

Krijgen we naast goochelaars, een reuzenrad en een paar culinaire hoogstandjes ook een pillentestkraampje op festivals? Als het van de organisatoren van Kendall Calling, een festival in het Engelse Cumbria afhangt, wél. Zij zetten alvast een standje op: je kan er testen of je coke, heroïne of xtc wel zuiver is en dan besluiten om ze op te geven of mee te nemen. Niemand wordt daarbij vervolgd.

Het getuigt van een zeker realisme: Kendall Calling, een Engels festival, gaat er van uit dat sommige bezoekers sowieso zullen overgaan tot drugsgebruik. Maar wie ter plekke z’n dealer moet zien te vinden, loopt de kans om met vreemde dingen naar huis te komen; Malariapillen, beton en zelfs insecticide worden daar regelmatig in zogezegde xtc-pillen gevonden en Kendall Calling wil vermijden dat er slachtoffers vallen.

Wat is er nu zo bijzonder aan? Wel, het voordeel voor wie dan toch op zoek is naar een extra high, is dat ze niet vervolgd zullen worden als ze toegeven dat ze drugs bijhebben. Sommigen zeggen dan ook dat het festival op die manier drugs promoot. “Zo wordt het gebruik van drugs genormaliseerd, zeker voor mensen die voor het eerst naar een festival komen”, volgens David Raynes, voorzitter van het Britse National Drug Prevention Alliance aan Britse krant Metro.

Geteste drugs zijn geen veilige drugs

De man geeft naast kritiek op het idee van de drugstesten ook nog volgende commentaar: “De drugs die mensen laten testen, is niet de drugs die ze zullen nemen. Het testproces zorgt er namelijk voor dat die wordt afgebroken, ze is dus niet meer bruikbaar. Daarbij wil het niet zeggen dat een drug veilig is, puur omdat ze getest is.”

De kans dat we binnenkort in België ook een pillentestbarak krijgen op festivals, lijkt eerder eerder klein. Er is namelijk geen wettelijk kader voor, al kan je op een aantal plaatsen in het Brusselse wel je spullen binnenbrengen. Maar de grote vraag is vooral: wie zal dat betalen? Want een drugstest is helemaal niet goedkoop, tot tien euro per stuk. Met verschillende soorten xtc in omloop, geen senicure.

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810