Binnenkort op je vliegtuigticket naar de VS: m/v/x én u 

Binnenkort op je vliegtuigticket naar de VS: m/v/x én u 

Meneer of mevrouw: als je binnenkort een vlucht naar de VS neemt, kan je ook kiezen voor een genderneutrale optie. Dat hebben de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen beslist. Of je nu V of M of X op je identiteitskaart hebt staan, zal er enkel toe doen tijdens een controle. 

Is Kim een mannelijke naam of een vrouwelijke naam? Zolang het de juiste Kim is, zal het voor de Amerikaanse luchthavens niet meer uitmaken wat het gender op je ticket is. M/V/X wordt dus niet alleen een realiteit op Duitse paspoorten, maar ook op Amerikaanse vliegtuigtickets. Dat hebben 6 grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen beslist.

Mx. of m/v/x/u

American Airlines, Delta, United Airlines, Southwest, Alaska en Jetblue zullen hun boekingssoftware updaten om ook mensen die zich niet op één van de twee uitersten van het genderspectrum definiëren, zelf een keuze te laten maken. Concreet komt er een Mr.-, Mrs.- en Mx.-optie. Wie aan de douane zich moet laten aftasten, moet wel op basis van de identiteitskaart een man of vrouw kiezen om de controle te laten uitvoeren.

Deze Nederlander wilde zijn leeftijd laten veranderen, omdat hij gediscrimineerd wordt.

Opvallend: voor mensen die het liever niet hebben over hun gender, komt er ook een optie voor ‘u’. Met andere woorden: weet je precies of je m of v bent, maar wil je die informatie niet delen met je luchthaven, dan kan je voor die ‘u’ (undisclosed) kiezen. De verandering zou de komende weken al moeten plaatsvinden.

Staten waar je genderneutraal kan zijn

Volgens de woordvoerders van de verschillende vliegtuigmaatschappijen, hebben ze een zeer divers publiek in hun vliegtuigen. De identiteit op je ticket moet wel matchen met die op je indentiteitskaart, maar daar zijn de laatste jaren al veel overheden flexibeler in geworden. Zo kan je in Oregon kiezen voor een genderneutrale id. Ook in Californië, Colorado, Maine, Minnesota, Arkansas en Washington is dat zo. Door dat toe te laten, worden er geen veiligheidsmaatregelen geschonden, zeggen de maatschappijen, integendeel.

Transgender zijn is officieel geen ziekte meer.

Voor Belgen die naar de VS reizen met één van deze luchtvaartmaatschappijen, geldt nog steeds dat ze, voor ze naar de VS reizen, op eenvoudig verzoek hun identeitskaart met hun gender kunnen laten overeenstemmen. Dat kan gewoon aan het loket in je gemeente.

Gesponsorde artikelen