Left Right
scrollTop top

Binnenkort statiegeld van 25 cent per blikje of petfles


Binnenkort statiegeld van 25 cent per blikje of petfles

In september zou de Vlaamse regering al willen beslissen of het er komt: 25 cent statiegeld per blikje en petfles. Die kan je dan naar de supermarkt brengen en daar geld terugkrijgen. Het zou ook de samenstelling van vuilzakken omgooien: 56 procent van het gewicht van pdm-zakken zijn nu die blikjes en petflessen.

Binnenkort trekken we mogelijk met een grote zak lege blikjes en petflessen naar de supermarkt. Want de Vlaamse regering overweegt een systeem van statiegeld voor blikjes en petflessen. Het is Vlaams minister van Leef­milieu Joke Schauvliege (CD&V) die het dossier laat onderzoeken, zo weet het Nieuwsblad. De prijs voor die blikjes is al bekend: het zou om 25 cent gaan.

Supermarkten worden verplicht blikjes en flessen terug te nemen

Het dossier moet vlug gaan: al in september zou de regering beslissen. Grote supermarkten en distributiecentra zouden verplicht worden om de verpakkingen terug te nemen. Voor de kleinere verkooppunten zal die verplichting niet gelden.

Dat zou meteen ook grote impact hebben op hoe we onze vuilniszakken vullen. De blauwe zak, de PMD, zit namelijk voor meer dan de helft vol met die blikjes en petflessen. Twee scenario’s zijn mogelijk voor de blauwe zak: ofwel afschaffen, ofwel veel meer erin gaan stoppen. Daarvoor kreeg afvalorganisatie Fost Plus al de opdracht om te onderzoeken of het haalbaar is om alle plastiek verpakkingen op te halen via die zak. Dat zou vanaf 2018 dan verplicht worden. Er lopen al een aantal proefprojecten in een aantal gemeenten met een roze zak: daarin zit alle plastiek die je normaal naar het containerpark moet doen. Ondermeer in Aalter en Waregem lopen die proefprojecten. Fost Plus is alvast niet echt enthousiast: sorteercentra zijn volgens hen niet bekwaam om extra plastiek te verwerken.

Zwerfaval tegengaan

De Vlaamse regering wil graag de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen sterk doen afnemen. Ook de Waalse regering stemt in. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 2 miljoen stuks zwerfvuil gedumpt in België. Een zorgwekkend cijfer volgens de regering, dat dringend moet worden aangepakt.

Overigens kijkt Schauvliege voornamelijk naar het succes van statiegeld in andere landen. In Duitsland werd het bijvoorbeeld al in 2003 ingevoerd en zorgde het voor een sterke vermindering van zwerfafval. Zowel in Duitsland als in Nederland kan een persoon 25 eurocent verdienen per blikje of plastic fles.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547