Binnenkort verboden om filmpje te posten op Facebook waarop je (klassiek) stuk speelt

Binnenkort verboden om filmpje te posten op Facebook waarop je (klassiek) stuk speelt

Een filmpje op Facebook posten, waarin je zelf muziek speelt, wordt binnenkort niet meer zo evident. Zo is er een nieuwe Europese regel onderweg waardoor automatische censuur wordt opgelegd aan websites.

Pianist James Rhodes heeft een filmpje op Facebook gepost waarop hij composities van Bach speelt. Maar het ging niet volgens gepland: het copyright filtersysteem haalde het filmpje eraf en Rhodes werd beschuldigd van het overtreden van copyrights, omdat Sony Music Global beweert dat het filmpje van 47 seconden hun eigendom is. Het is inderdaad zo dat ze bij Sony de muziek van Bach uitgeven, maar de componist is al meer dan 250 jaar dood.

Censuur vooraf

En wellicht zullen er zich binnenkort meer van zulke gevallen voordoen. Zo zal het Europees Parlement volgende week stemmen over een voorstel om online diensten te dwingen een soort censuur op te leggen voor content. Daarbij worden beelden, geluid, codes en teksten eerst gescand om na te gaan of er geen copyright op rust.

Onderzoek

Vorige week bracht de Duitse professor musicologie Ulrich Kaiser nog een onderzoek uit over de automatische censuur van klassieke muziek. Daaruit bleek dat het bijna onmogelijk is om de muziek te posten van componisten, zoals Bartok, Schubert, Puccini en Wagner, zonder dat het verwijderd wordt. De reden is dat bedrijven (naar zijn mening onterecht) hun claim gelegd hebben op hun volledige catalogi.

Gesponsorde artikelen