Binnenkort zal je Mastercard-betalingen kunnen uitvoeren met een selfie

Binnenkort zal je Mastercard-betalingen kunnen uitvoeren met een selfie

Kredietkaartverstrekker MasterCard gaat later dit jaar een proefproject uitvoeren met betalingen die goedgekeurd worden door een selfie te nemen. Dat vertelde Ajay Bhalla, topman veiligheid bij MasterCard, aan CNN Money.

Banken en kredietkaartverstrekkers proberen betalingen altijd maar veiliger te maken. Eerst ging dat gewoon door je kredietkaartnummer op veilige websites in te geven, maar daar zijn toch wat risico’s aan verbonden. De cijfers zouden onderschept kunnen worden, en dus door andere mensen gebruikt worden. Vervolgens kwam MasterCard met SecureCode, waardoor hackers naast je kredietkaartnummer ook nog een wachtwoord nodig hebben.

Maar ook wachtwoorden beginnen stilaan achterhaald te raken. En dus wordt er al langer geëxperimenteerd met biometrische gegevens: vingerafdrukken, maar ook steeds meer gezichtsherkenning. Met de afdruk van je vinger kan je intussen al heel wat smartphones ontgrendelen, en bijvoorbeeld in Apple Pay ook betalingen goedkeuren.

Selfie maken

MasterCard wil echter nog een stap verder gaan. Vingerafdrukken zijn één stap, maar daarnaast wil het bedrijf betalingen ook gaan goedkeuren op basis van je gezicht. Vanaf dit najaar zullen een vijfhonderdtal proefpersonen de nieuwe app van MasterCard mogen uittesten, en naast hun vingerafdruk ingeven zullen ze ook een selfie moeten maken.

Om de technologie te ontwikkelen, werkte het bedrijf samen met alle grote smartphonemakers: Apple, Samsung, BlackBerry, Google, Microsoft en Samsung. Samen hebben ze een manier ontwikkeld waardoor enkel gegevens over je gezicht worden doorgestuurd, zonder effectief ook de foto te verzenden. Maar wat met fraudeurs die gewoon een foto voor de camera houden? Zo wist men eerder al de iPhone-camera en ook het Google-ontgrendelsysteem te omzeilen. Wel, je zal ook eens moeten knipogen vooraleer de betaling goedgekeurd zal worden, iets dat onmogelijk na te maken is met een foto.

Gesponsorde artikelen