Binnenlandse Zaken screent amper enkele maanden vlieggegevens en al 834 geseinde reizigers gepakt

Binnenlandse Zaken screent amper enkele maanden vlieggegevens en al 834 geseinde reizigers gepakt

Binnenlandse Zaken heeft in ons land het afgelopen half jaar 834 geseinde reizigers ontdekt bij de screening van vlieggegevens. De luchthavenpolitie moest tussenkomen bij ongeveer 10 procent van de gevallen. Vliegtuigmaatschappijen zijn nochtans nog maar sinds april verplicht om 48 uur voor een vlucht de passagiersgegevens door te geven aan Binnenlandse Zaken.

De vraag naar de screening van passagiersgegevens groeide in de nasleep van de aanslagen in Brussel van 2016. De Passenger Information Unit (PIU), die zich over de taak ontfermt, werkt binnen het crisiscentrum van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het team bestaat uit ongeveer dertig gespecialiseerde politiemensen, de staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst Adiv en de douane die zich actief bezighoudt met het ontmaskeren van mogelijke leden van criminele netwerken en terreurorganisaties. Dat meldt De Tijd.

istock

Niet één, maar twee checks

Vliegtuigmaatschappijen zijn verplicht om 48 uur voor het vertrek van een vlucht de passagierslijsten door te spelen aan de Passenger Information Unit (PIU) voor screenings. Naast de klassieke securitychecks, is er tegenwoordig bij het instappen een tweede check aan de gate waarbij de naam op de identiteitskaart wordt vergeleken met die op het vliegtuigticket. Mensen met een last minute ticket krijgen zo’n screening als ze al in de lucht zitten.

De jongste maanden zijn op bovenstaande manier de reisgegevens van ongeveer 4,7 miljoen passagiers gecontroleerd. Nu geven nog niet alle luchtvaartmaatschappijen de reisgegevens door. Amper een derde van de passagiers wordt tegenwoordig op bovenstaande manier gecontroleerd, maar tegen het einde van het jaar zou de teller al op drie vierde moeten staan. Het is de bedoeling dat alle passagierslijsten worden gescreend tegen het einde van 2019.

istock

834 geseinde personen

Uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijkt nu dat er de afgelopen maanden al 834 geseinde personen ontdekt zijn dankzij de screening. Het gaat dan om personen, wiens namen vermeld staan in politiedatabanken. Ze werden niet allemaal gearresteerd. Bij ongeveer 10 procent van de gevallen moest de luchthavenpolitie tussenkomen.

De jongste maanden werden er op die manier maar liefst 18 ontvoeringen door ouders voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om vaders die hun kinderen wilden meenemen naar Syrië. Verder werden acht grote drugsdealers gearresteerd en een aantal personen, die op een lijst van terreurverdachten staan. Het ging in het laatste geval voornamelijk om verdachten van informatica-fraude of van diefstal.

“België als voortrekker”

De woordvoerder van Jambon spreekt in De Tijd van “een succesverhaal in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme”: “De veiligheidsdiensten hebben nog nooit zo close op een structurele manier samengewerkt.” Ook wordt erop gewezen dat er alleen ingegrepen wordt bij ernstige criminelen. “Iemand die zijn belastingen niet heeft betaald, zal niet tegengehouden worden aan de gate.”

België speelt volgens het kabinet-Jambon een voortrekkersrol let hun screenings. “We staan hier het verst mee van alle landen”, klinkt het.

Begin 2019 komt er een nieuw project voor de screening van passagiersgegevens van trein- en busreizigers. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat de gegevens van mensen die met de boot reizen gescreend worden.

EPA

Gesponsorde artikelen