Bisk, een Parijse straatkunstenaar, amuseert zich met de bergen afval in de Franse hoofdstad

Dat het al een tijd lang stinkt in Parijs, is een understatement. Sinds de staking van de vuilnisophalers wordt er geen afval meer weggeruimd. Hierdoor stapelden zich al bergen afval op in de Franse hoofdstad met als resultaat: 10.000 ton afval op de straten. Maar sommige mensen zien hier ook een opportuniteit in. Zo is er Bisk, een Parijse straatkunstenaar. Hij maakt nu kunst van de bergen afval.

Maart 2023 zal in Parijs een maand zijn om snel te vergeten. De ene na de andere betoging vindt er plaats. En verschillende sectoren staken, zo ook de vuilnismannen. Hierdoor liggen de straten van Parijs bedolven onder de vuilniszakken. Een ramp, en beterschap is niet in zicht.

Vreselijke situatie

De langdurige staking door de vuilnismannen heeft geleid tot tonnen afval in de Parijse straten. Al wekenlang stinkt het naar rottend voedsel. Dit komt door een onpopulaire beslissing van de Franse regering. Macron wil namelijk de minimumpensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar. En dat is nog niet alles.

Voor deze beslissing deed de regering beroep op artikel 49.3 van de Franse grondwet. Dat is een procedure waarmee de Franse regering controversiële wetgeving kan aannemen zonder dat deze eerst door het parlement wordt goedgekeurd. Ze gaan dus grondwettelijk te werk, maar ze maken zichzelf hierdoor niet populair bij het Franse parlement en de bevolking. Voor velen is de maat vol.

De vakbonden zeggen dat de voorgestelde plannen zeer onrechtvaardig zijn. En dat vooral voor laaggeschoolde werknemers die hun loopbaan vroeg beginnen en fysiek slopend werk verrichten. Ook voor vrouwen met een onderbroken loopbaan is dit niet bevorderend.

Afval=kunst

De een zijn dood is de ander zijn brood, moet Bisk gedacht hebben. De Parijse straatkunstenaar probeert van de stinkende straten toch nog iets goeds te maken. Hij geeft de hopen afval namelijk het gezicht van een monster.

Meer
Lees meer...