Bitcoin breekt weer alle records: het wordt makkelijker om te kopen en verkopen

Bitcoin breekt weer alle records: het wordt makkelijker om te kopen en verkopen

De virtuele munt bitcoin stoomt maar door en een nieuwe recordprijs is een feit. De munt is ondertussen bijna 6.000 euro waard. De reden van het nieuwe record is simpel: het grootste kantoor van handel in afgeleide producten van munten CME, gaat handelen in bitcoincontracten.

Het gaat heel hard voor de bitcoin. De virtuele munt wordt meer en meer een echt betaalmiddel waarop allerlei transacties mogelijk zijn. Drie dagen op rij brak de munt ook alle records in z’n waarde. Dat komt omdat CME Group, de grootste handelaar in derivaten, zogenaamde afgeleide producten van munten, aankondigde dat het het eerste platform in de VS wordt dat ook in bitcoin gaat handelen.

Dat nieuws was een shock voor velen omdat CME Group amper een maand geleden nog gezegd had dat ze niet van plan was in bitcoin te gaan. Maar de groep gaf toe dat er een enorme vraag is van de markt om dat soort contracten te gaan verhandelen. Het gaat meestal om zogenaamde opties: de kans om tegen een bepaalde prijs te mogen kopen of verkopen.

Bitcoin is volledig virtueel geld, een gecodeerd computerbestand, dat gebruikt kan worden om het netwerk aan te tonen welke hoeveelheid bitcoins je bezit. Sommigen hebben een fractie van één enkele bitcoin, anderen hebben er duizenden. Er kunnen maximaal maar 21 miljoen bitcoins worden aangemaakt. Ze zijn dus schaars, vandaar dat de prijs omhoog gaat.

Begin dit jaar nog minder de 1.000 euro

Critici blijven zeggen dat het om een grote zeepbel gaat. bitcoin kent namelijk veel hoogtes en laagtes, maar één rode draad is toch dat de munt een enorme groei in waarde heeft gekend. Eind 2008 was een bitcoin 10 dollarcent waard, begin dit jaar zat de prijs zo rond de 1000 dollar, of een stukje minder dan 1.000 euro. In 2017 is ze geëxplodeerd naar meer dan 6.600 dollar, net iets minder dan 6.000 euro.

Dat in tegenstelling tot munteenheden zoals de dollar, die gecentraliseerd wordt uitgegeven door de Federal Reserve. De Fed heeft – net zoals de Europese Centrale Bank voor de euro – manieren om de waarde van een munt min of meer gelijk te houden: er kunnen briefjes bijgedrukt worden of uit de omgang genomen worden om de prijs niet te snel te laten dalen of stijgen.

Politici hebben schrik

Bijdrukken is echter niet mogelijk met bitcoins, het is steeds wachten op de servers die de berekeningen uitvoeren, en munten uit het systeem halen is al helemaal niet mogelijk. Het netwerkprotocol werd zo ontworpen dat een nieuw blok munten elke tien minuten wordt vrijgegeven, tot ze alle 21 miljoen weg zijn.

Bitcoins hebben dus geen controle vanuit de staat: er is dan ook geen centraal systeem dat door een natie of groep gedomineerd of beïnvloed kan worden. Politici daarentegen hebben er schrik van. Zij vrezen de controle over het monetair systeem kwijt te raken – voor zover ze dat nog hebben -, wat het einde van de papieren munt kan inluiden.

Ze hebben wel een punt om argwanend te zijn. Sommigen wisten met bitcoins een fortuin te vergaren, maar je kan er even goed al je spaargeld mee verliezen. Het lijkt meer op de beurs, maar dan met grotere waardeschommelingen.

Gesponsorde artikelen