Bitcoin: de zeepbel voorbij?

Bitcoin: de zeepbel voorbij?

Deze week werd de bitcoin-gemeenschap grondig door elkaar geschud. Mt.Gox, ooit de grootste handelsplaats van de virtuele munteenheid, heeft de deuren gesloten na misschien wel de grootste diefstal ooit. Het bedrijf had 64 miljoen dollar aan uitstaande schulden, en heeft dan ook bescherming gevraagd tegen de schuldeisers.

Wegens een lek in het systeem konden kwaadwillenden al jarenlang bitcoins stelen, zonder Mt.Gox er erg in had. Volgens geruchten zou het gaan om maar liefst 750.000 bitcoins, een goede zes procent van het totale aantal in omloop. Reken dat om naar de huidige geldkoersen, en je komt uit op ongeveer 400 miljoen dollar, of 290 miljoen euro. Daarmee zou het een van de grootste geldroven uit de geschiedenis worden.

Het is onduidelijk of zij die bitcoins bij Mt.Gox geparkeerd hadden, die ooit nog zullen terugzien. Intussen heeft het bedrijf bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. Er is alleszins geen veiligheidsnet voorzien zoals bij normale banken, waar de rekeningen van spaarders tot een bepaald bedrag gegarandeerd zijn na faillissementen. Beleggers stellen zich dan ook de vraag of bitcoin nog wel een toekomst heeft. Steeds meer landen verbieden de virtuele munt namelijk. 

getty images

Zeepbel?

Dat bitcoin wel degelijk een aantal eigenschappen van een zeepbel heeft, kan gezien worden aan de gigantische prijsschommelingen. Zo kan de prijs op enkele uren of dagen instorten, of naar recordhoogtes stijgen. Dat gebeurde ook na de aankondiging van het Mt.Gox-faillissement. De handelsprijs ging met een kwart naar beneden, goed voor meer dan 100 dollar verlies per bitcoin op enkele uren tijd. Het spreekt echter voor de munt dat de prijs naar het einde van de dag opnieuw op het niveau van voor de aankondiging kwam. Sommige analisten denken dan ook dat het grootste gevaar voor een zeepbel geweken is.

De kans dat er een zogenaamde ‘bailout’ voor Mt.Gox komt, is klein. Dat had nodig geweest indien de prijs niet gestabiliseerd was, maar momenteel is er geen draagvlak. John Matonis, voorzitter van de Bitcoin Foundation, zei aan The Verge dat handelssites voor bitcoin er toch stilaan uit moeten. Nu zijn ze nog nodig om de prijs van een bitcoin te ontdekken, maar eens de waarde relatief stabiel blijft, moet de munt enkel nog gebruikt worden voor betalingen tussen personen. Bitcoins omwisselen voor echte valuta moet daarna stilaan in onbruik raken.

Meer robuust

Anthony Hope, een voormalig lid van de Britse Nationale Bank en nu bitcoin-investeerder, ziet ook voordelen aan het hele debacle. Aan persbureau Reuters vertelt hij dat het niet leuk is voor consumenten, maar dat de bitcoin-community hier sterker en meer robuust zal uitkomen. Ook Steve Beauregard, topman van GoCoin, is die mening toegedaan. Hij ziet het als positief dat de zwakkeren uit het systeem gegooid worden. “Mensen die toevallig rijk zijn geworden, maar geen ervaring hebben in management, moeten geen groot bedrijf leiden.”

De laatste tijd zie je steeds meer professionals uit de economische wereld het bitcoin-systeem omarmen. Enkele collega’s van Hope kwamen bijvoorbeeld over van Morgan Stanley. MatrixVision is dan weer een bedrijf dat bitcoin-beurzen helpt te integreren met de traditionele bankwereld. Wat Mt.Gox en diens gebruikers nu meemaken is erg voor hen, maar uiteindelijk zal het hele wereldje hier lessen uit trekken. 

Betalingsmiddel

Het aantal plaatsen waar bitcoins aanvaard wordt als betalingsmiddel blijft bovendien stijgen, en naar verwachting wordt die trend nog een hele tijd aangehouden. Volgens onderstaand kaartje van Coinmap zijn er in Belgiƫ nog maar 17 plaatsen die de virtuele munt aanvaarden. Het gaat dan niet alleen om IT-winkels, maar er zit zelfs een dokter en tandarts tussen. Online kan je bovendien bij Mobile Vikings je gsm-abonnement met bitcoins betalen.

getty images
Wereldwijd spreken we echter al over duizenden fysieke plaatsen waar de virtuele munt aanvaard wordt. In Noord-Amerika zijn het er al zeker 1.408, in Europa gaat het ook al om 1.379 plaatsen. 

Gesponsorde artikelen