Staat de cryptomarkt op uit de ‘dood’? Bitcoin en Ether kennen beste maand sinds 2021

Bitcoin en Ether, de twee grootste cryptomunten in de wereld, hebben een bijzonder goede maand achter de rug. De prijs van Bitcoin steeg sinds begin juli al met zo’n 25 procent, terwijl Ether een rally van maar liefst 70 procent achter de rug heeft.

Op moment van schrijven schommelt ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin rond een waarde van 24.000 dollar, terwijl Ether in de buurt van 1.700 blijft hangen. Een maand geleden lag de prijs van Bitcoin rond de 19.000, terwijl Ether onder de belangrijke psychologische grens van 1.000 dollar dreigde te belanden. 

Dat is meteen de grootste maandelijkse steiging sinds november, toen de cryptomarkt een hoogtepunt kende. Daarna is die echter in een langdurige berenmarkt terechtgekomen, waarbij de koers van veel cryptomunten kelderde. Bitcoin was in november maar liefst 68.000 dollar waard.

Sinds de prijs van Bitcoin en andere munten met zo’n 70 procent daalde, werd de cryptomarkt door veel sceptici zelfs ‘dood’ verklaard. Intussen lijkt een heropleving volop aan de gang.

Renteverhogingen voorlopig gedaan in de VS

Dat de munten het terug beter doen, is grotendeels te danken aan de economische situatie. Een recessie dreigt immers, zowel in Europa als de VS, nadat de centrale banken de rente fors hebben opgekrikt om de stijgende inflatie te remmen. Vooral in de VS is dat voelbaar: daar is de rente de voorbije maanden maar liefst vier keer verhoogd. 

Investeerders tonen nu dat zij geloven dat de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, voorlopig klaar is met de renteverhogingen. Zij hopen dat die daarna in 2023 zal worden verlaagd, waardoor de kosten om geld te lenen dus zullen dalen. Dat zou een gunstigere markt moeten creëren voor speculatieve activa, waaronder ook cryptomunten.

“Tekenen dat de Fed misschien het einde van haar verhogingscyclus nadert, hebben alle speculatieve activa opgeheven en crypto heeft daar ook van geprofiteerd”, zegt Cici Lu, CEO bij adviesbureau Venn Link Partners, aan Bloomberg. De liquidatie van hefboomposities lijkt voorlopig tot een einde zijn gekomen en “markten hebben misschien een bodem bereikt”, zegt Lu.

Ethereum Merge 

Ook de langverwachte Ethereum Merge, een update die het mijnen van Ether moet omzetten naar een proof of stake-systeem, tegenover het huidige proof of work-systeem, maakt beleggers optimistisch. Die zal in september van dit jaar worden uitgevoerd.

‘Proof of stake’ zou volgens zijn aanhangers een aantal grote voordelen bieden tegenover ‘proof of work’. Bij netwerken die dat laatste systeem gebruiken, zoals dat van Bitcoin en voorlopig nog Ethereum, kunnen transacties op de blockchain enkel gevalideerd worden door de mijner die de grootste hoeveelheid arbeid verricht. 

In de praktijk betekent dit dat mijners het tegen elkaar opnemen om te zien wie het meeste rekenkracht kan genereren om de steeds moeilijkere wiskundige puzzels die nodig zijn om Bitcointransacties te valideren kan oplossen. Dat wordt door tegenstanders echter gezien als een zeer inefficiënte en vervuilende manier van werken, terwijl voorstanders geloven dat dit de beste manier is om een netwerk veilig te houden.

Bij een ‘proof of stake’-systeem daarentegen, dat ook wordt gebruikt door cryptomunten als Cardano, Solana en Avalanche, dragen mijners op een andere manier bij. Zij zetten hun bestaande munten als het ware in om transacties te valideren, waarbij ze een beloning ontvangen. Dat zou veel efficiënter en milieuvriendelijker zijn.

(lb)

Meer
Lees meer...