Bitcoin magneet voor cybercriminelen

Bitcoin magneet voor cybercriminelen

De virtuele munt bitcoin is een gedroomd doelwit voor cybercriminelen. Vorig jaar vonden maar liefst 8,3 miljoen cyberaanvallen plaats op het versleutelde online betaalmiddel, meldt computerbeveiliger Kaspersky Lab. Dat is ruim 2,5 keer zoveel als in 2012, staat in Kaspersky’s rapport ‘Financial cyberthreats in 2013’.

Kaspersky selecteerde voor het onderzoek meer dan dertig voorbeelden van financiële malware, waarvan negen bleken ontwikkeld voor het stelen van bitcoins. Die negen waren verantwoordelijk voor 29 procent van alle financiële cyberaanvallen die werden uitgevoerd via kwaadaardige applicaties.

Bitcoin werd ontwikkeld om anonieme e-betalingen te kunnen uitvoeren. De waarde van de virtuele munt steeg in 2013 meer dan 85 keer, waardoor hij een gedroomd doelwit werd voor hackers met slechte bedoelingen. Tegen het einde van het jaar kwam het aantal gebruikers dat werd aangevallen met malware die het gemunt heeft op bitcoins dan ook in de buurt van het aantal internetters dat het slachtoffer werd van meer conventionele aanvallen rond internetbankieren.

Het grote gevaar van het gebruik van bitcoins is dat het meestal onmogelijk is om gestolen geld terug te krijgen. Dat risico is inherent aan de aard van het betaalmiddel, dat circuleert zonder overheidscontrole, zegt beveiligingsonderzoeker Sergey Lozhkin van Kaspersky.

Werkwijze

Cybercriminelen proberen op twee manieren bitcoins te stelen, enerzijds met programma’s die ontwikkeld zijn om portemonneebestanden (wallet files) te stelen, anderzijds met applicaties die op een besmette computer software installeren om bitcoins te genereren, het zogenaamde mining. Het aantal diefstallen op de eerste manier verdubbelde in 2013, terwijl de tools voor mining wel sneller aangroeiden.

Om dergelijke online betaalmiddelen veilig te kunnen gebruiken, adviseert Kaspersky digitale portemonnees versleuteld op te slaan. Voor langetermijnopslag kunnen gebruikers de bestanden transporteren naar een specifieke bitcoinportemonnee. Uiteraard meldt Kaspersky ook dat het noodzakelijk is je computer te beschermen met een betrouwbaar internetbeveiligingsproduct, zoals het eigen Kaspersky Internet Security.

Meer informatie vind je in het 35 bladzijden tellende PDF-rapport van de computerbeveiliger.

Gesponsorde artikelen